Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Simpele tips om energie te besparen

8 mei 2017 - Bedrijven zouden de kostenpost ‘energie’ flink kunnen laten krimpen. Ze zouden efficiënter met energie om moeten gaan. Vaak gaat het om kleine veranderingen.

Daarop wijst Jeroen Bos van EnergieActies.nl.

De grootte van het pand
Ondernemers zouden eens goed moeten rondkijken, zegt Bos: "In veel gevallen is het pand te groot. De ondernemer heeft dan meer ruimte tot zijn of haar beschikking dan eigenlijk nodig is. Wie een kleinere ruimte hoeft te verwarmen, hoeft minder aan energie uit te geven."
Bos wijst ook op een bijkomend voordeel: "Met een kleiner kantoor zullen de huurkosten ook omlaag gaan. Dat is voor veel bedrijven één van de grootste kostenposten. Door zich kleiner te vestigen kunnen bedrijven duizenden euro’s per jaar te besparen."

Groener denken
Niet alleen ondernemers en managers, maar ook medewerkers moeten groener gaan denken, stelt Bos: "Er zijn heel veel kleine veranderingen die zijn door te voeren om minder energie te verbruiken. Schakel bijvoorbeeld over naar LED verlichting en laat medewerkers apparatuur afsluiten als zij vertrekken."

Als voorbeeld van hoe het niet moet, geeft de energie-expert een voorbeeld van overheidsinstanties: "Bij veel overheidskantoren blijft altijd het licht branden. Ook als er niemand is. Dat is verspilling."

Voor de techniek: de serverruimte
Bedrijven met een eigen serverruimte, doen er goed aan om overleg te plegen met hun afdeling ICT, stelt Bos: "Serverruimtes moeten koel blijven, maar dat hoeft natuurlijk niet met kunstmatige koeling. Buitenlucht voldoet. Dat kost veel minder stroom dan elektrische koeling."
Volgens de eigenaar van EnergieActies.nl zal het een groot gedeelte van het jaar geen enkel probleem zijn om de serverruimte met buitenlucht te koelen: "Gebruik een buiten opgestelde extra warmtewisselaar of koeltoren. De natuur doet de rest. Plaats de servers wel zo dat de warme kanten naar elkaar zijn gericht."

De verlichting
Bos haalde al even de verlichting aan, maar gaat er nog verder op door: "Als verlichting dichtbij een raam is geplaatst, is het een goed idee om daglichtregeling te gebruiken. Dat betekent dat het licht direct wordt aangepast aan de hoeveelheid daglicht. Daarmee valt te voorkomen dat lampen onnodig branden en daarmee valt direct op de energierekening te besparen.
Ook aanwezigheidsdetectie helpt, zegt Bos: "De verlichting gaat dan alleen aan als er ook daadwerkelijk personeel aanwezig is. Deze vorm van dynamische verlichting is een ideale manier om ruimtes met wisselend gebruik van licht te voorzien." Hij geeft daarbij vergaderzalen, keukens en toiletruimtes als voorbeeld.

Reflecterend materiaal
De expert geeft ook een huis-tuin-en-keukentip die ook in professionele organisaties van pas komt: "Plaats reflecterend materiaal achter een TL-buis. Al het licht dat naar boven schijnt wordt dan weerkaatst. Op die manier kan een flinke winst behaald worden in lichtintensiteit. Er hoeven dan minder lampen te branden voor dezelfde hoeveelheid licht."

Maximum op thermostaatkranen
In kantoren gebruiken vaak meerdere medewerkers tegelijk thermostaatkranen: "De tijd dat we een theekoker gebruikten, ligt ver achter ons. Dat heeft ook gevolgen voor het energieverbruik. Zeker als men gebruikmaakt van thermostaatkranen."
Volgens Bos is het een goed idee de kranen gedeeltelijk te blokkeren: "Als de kraan niet boven een bepaalde temperatuur kan komen, verbruik je minder energie. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie er verbruikt wordt."

Apparaten uitschakelen
Waterkoelers, koffie- en frisdrankautomaten en computers hoeven meestal niet de hele dag aan te staan: "Deze apparaten zouden eigenlijk buiten kantoortijden uitgeschakeld moeten worden. Daardoor wordt het stroomverbruik een stuk lager."
In sommige bedrijven is het niet duidelijk of een computer afgesloten kan worden, realiseert Bos zich: "Vraag het dan aan uw leverancier. Veel medewerkers zijn er inmiddels aan gewend nooit het beeldscherm of de computer uit te zetten. Gelukkig is er een mogelijkheid om centraal de computers uit te schakelen. Dat kan bijvoorbeeld automatisch als het apparaat een bepaalde tijd niet is gebruikt."
 

Doorsturen  |  3  |  Nieuwsbrief

Reacties

Energieleveranciers ...

14-07-2017 12:00  |  

Energieleveranciers vergelijken kan u veel voordeel opleveren. Het vergelijken van alle energieleveranciers kan eenvoudig en onafhankelijk.

IQ-Duurzaam

30-11-2018 14:45  |  

Naast het kijken naar de goedkoopste aanbieder zijn er ook veel manieren om te besparen., Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen of een warmtepomp.

Henk

26-04-2021 07:32  |  

Hier word ik blij van. Ik ben ervan overtuigt dat bedrijven een groot deel van hun energierekening kunnen besparen als ze de tips in dit artikel doorvoeren. Ik ben vooral een voorstander van het uitschakelen van apparaten als deze niet gebruikt worden.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.