Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Energiebesparing hot item voor ondernemend Nederland

1 februari 2016 - Vorige week maakte Stichting DOEN de vijf finalisten van de DOEN Energie[s]topper bekend, een nieuwe innovatiecompetitie op het gebied van energiebesparing. De finalisten laten ruim 100 deelnemende teams achter zich.

Het gaat om Nederlandse innovaties waarmee consumenten en bedrijven eenvoudig energie kunnen besparen. De finalisten maken kans op een bedrag van 100.000 euro waarmee ze hun product of dienst verder kunnen ontwikkelen. Donderdag 10 maart houden zij een pitch voor de jury, bestaande uit onder meer juryvoorzitter Ed Nijpels (SER) en Marjan Minnesma (Urgenda), die de uiteindelijke winnaar kiest.
 
100 teams
Meer dan 100 teams schreven zich in voor de DOEN Energie[s]topper. Stichting DOEN is opgetogen over het grote aantal inzendingen. Daphne Pit, programmamanager Duurzame Energie bij Stichting DOEN: "Wij hebben deze competitie in het leven geroepen om de energiebesparingssector aan te jagen. Het grote aantal inzendingen en de hoge kwaliteit ervan overtreft onze stoutste verwachtingen. Wij hopen dat DOEN hiermee ook na de finale op de kaart staat als open loket voor energiebesparingsinitiatieven."
 
Energieprogramma
Aanleiding voor de DOEN Energie[s]topper is onderzoek van Ecorys over het Duurzame Energieprogramma van DOEN (2015) waaruit bleek dat innovatie op het gebied van energiebesparing achterblijft. De hoeveelheid en diversiteit van de inzendingen toont aan dat ondernemers wel degelijk mogelijkheden zien in energiebesparing. Gezien het grote aandeel van verwarming in het totale energieverbruik in Nederland zal het niet verbazen dat daar ook de grootste besparingswinst te behalen valt.
 
De vijf finalisten
Het verwarmen van huizen kost veel energie. Finalisten SpeedComfort en Nerdalize hebben creatieve oplossingen voor het beter gebruiken van onze radiatoren en computers om onze huizen te verwarmen. SpeedComfort zorgt dat iedere huisbewoner zijn of haar radiatoren energiezuiniger kan maken. Hun eenvoudig te monteren radiatorventilator brengt warme lucht versneld in de ruimte, waardoor er minder energie nodig is om deze te verwarmen. Nerdalize voorziet huishoudens van ‘gratis warmte’ door krachtige computerservers in de vorm van een verwarmingssysteem te plaatsen. Huishoudens besparen enerzijds energie en anderzijds neemt het aantal conventionele datacentra af, die veel energie verbruiken bij het koelingsproces.
 
Ook finalist Senergine (geen website) zorgt voor een behaaglijk binnenklimaat middels een technische innovatie die met geluid warmte maakt. Door geluidsgolven wordt lokaal hoge of lage druk gecreëerd, waarmee warmte of koude wordt geproduceerd.
 
PowerWindow wil het grote glazen oppervlak van onze bebouwde omgeving slimmer maken door opwek-en besparingsmogelijkheden in ramen te integreren. De ramen vangen zonlicht op en zetten dit om naar elektriciteit. De ruiten kunnen bovendien in donkere tinten worden geproduceerd, waardoor zonlicht wordt tegengehouden en gebouwen minder gekoeld hoeven worden.
 
Eén van de uitdagingen van energiebesparing is een cultuuromslag bewerkstelligen. Finalist EnergyParty richt zich met een variant van de welbekende Tupperware-party op het omzetten van goede bedoelingen naar concrete besparingsacties. Spelenderwijs geven zij woningeigenaren inzicht in de mogelijkheden om hun energieverbruik te verlagen. Daarbij wordt bijvoorbeeld het energieverbruik van buren met elkaar vergeleken.
 
Verloop competitie   
De vijf genomineerden krijgen coaching op maat via New Venture en worden voorbereid op de finale die op 10 maart 2016 plaatsvindt. Dan pitchen zij hun plannen aan de vijfhoofdige jury - bestaande uit juryvoorzitter Ed Nijpels (voorzitter van de Borgingscommissie (SER) van het Energieakkoord), Marjan Minnesma (directeur Urgenda), Jacco Minnaar (director Energy and Climate bij Triodos Investment Management), Raoul Kiksen (oprichter Nederland Isoleert) en Jasper Snoek (financieel directeur Stichting DOEN). De winnaar ontvangt 100.000 euro om zijn of haar product of dienst verder te ontwikkelen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.