Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Familiebedrijven voelen best voor externe opvolging

15 maart 2011 - Familiebedrijven staan over het algemeen best positief tegenover opvolging door niet-familieleden in de directie. Ruim driekwart van de bestuurders van familiebedrijven denkt dat externe opvolging voor een frisse blik zorgt. Wel houdt de familie graag de zeggenschap.

Dat blijkt uit een rondvraag van Boer & Croon en Boekel De Nerée onder bestuursleden van circa 40 familiebedrijven met een minimale omzet van twintig miljoen euro, zo schrijft PleinPlus

Kwaliteit telt
De kwaliteit van de kandidaat blijkt belangrijker dan de familieband. Als de familie geen geschikte opvolgingskandidaat in zijn gelederen heeft, kiest zij liever voor externe kwaliteit en regelt zij de zeggenschap op een andere manier, bijvoorbeeld via aandeelhouderschap. 

Risico’s en kansen 
Een externe bestuurder brengt volgens de ondervraagde bestuurders wel risico’s met zich mee. 62 procent is bang dat de familiewaarden en het familiekarakter van de onderneming verloren gaan. Andere risico’s die genoemd worden: korte-termijn-denken van de directie (30 procent), gebrek aan motivatie van de externe bestuurder (27 procent) en minder betrokkenheid van de familie (27 procent). De ondervraagden zien echter ook zeker kansen bij een externe bestuurder: hij of zij brengt een frisse blik en de onderneming kan zich op deze manier beter voorbereiden op fusie en overnames.


Bron: Pleinplus Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.