Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Familiebedrijf lijdt nog steeds onder crisis

23 december 2010 - De beschikbaarheid van bedrijfsleningen voor familiebedrijven is de afgelopen zes maanden verslechterd. Dit blijkt uit de eerste editie van de ‘Familiebedrijven Barometer’ waarvoor Van Lanschot 227 directeur-grootaandeelhouders ondervroeg.

Het goede nieuws: de verminderde toegang tot kredieten is het enige onderdeel in de barometer waarover de dga’s gemiddeld genomen negatief zijn. Bovendien verwachten de ondervraagde dga’s dat ze de komende zes maanden weer makkelijker krediet kunnen krijgen. 

Drie negatieve ontwikkelingen
Een medewerker van onderzoeksbureau Intomart Gfk, dat het onderzoek uitvoerde, licht het negatieve resultaat toe: "Er komen nu drie negatieve ontwikkelingen bij elkaar. Ten eerste is er bij veel ondernemingen sprake van margeverlies. De prijsdruk wordt bijvoorbeeld steeds hoger, onder meer door de toename van goedkope Aziatische concurrentie en import. Ten tweede heeft de kredietcrisis het risico van wanbetalers vergroot. Tweederde van de ondervraagde ondernemers maakt zich zorgen over de liquiditeitsproblemen die ontstaan als klanten te laat of niet betalen, waardoor banken op hun beurt minder happig worden op het verstrekken van kapitaal. Tot slot is er nog de toegang tot het kapitaal zelf." Volgens Van Lanschot, dat zelf zijn zinnen heeft gezet op de enorme markt van Nederlandse dga-bedrijven, neemt de ‘financieringsbereidheid’ van banken echter weer toe." 

Opvolging
Bob de Kuyper, voorzitter van de vereniging voor familiebedrijven FBnet, stelt overigens dat niet financiering, maar de bedrijfsopvolging zijn leden de meeste slapeloze nachten bezorgt.


Bron: NuZakelijk Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.