Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Hoe werkt u in de juiste houding achter een computer of laptop?

9 juli 2015 - In deze tijd en onze maatschappij is het ondenkbaar geworden om geen computer of laptop te gebruiken in het bedrijfsleven. Op kantoor werken we vaak de hele dag met computers en laptops.

Het is dan ook belangrijk om de juiste houding achter een computer of laptop aan te nemen om later klachten te voorkomen. Hieronder enkele tips van Typetuin.nl hoe u op de juiste manier moet gaan zitten achter een computer of laptop.

Beweeg voldoende
Zorg dat u voldoende beweegt als u de gehele dag achter de computer werkt. Normaal gezien wordt aangeraden om de twintig minuten heel even te bewegen. Dit kan zijn snel even koffie halen of enkele rondjes gaat wandelen. Op deze kunnen later klachten worden voorkomen.

Computer of laptop
Als u op een laptop gaat werken, wordt aangeraden om de draagbare computer op een boek of eventueel op een andere verhoging te zetten zodat het beeld juist op ooghoogte komt. Gebruik ook altijd een extra toetsenbord. Dit extra toetsenbord moet recht voor u worden geplaatst. Als u met een vaste desktop computer werkt, moet u het scherm ook op ooghoogte zetten. Veel mensen werken tegenwoordig ook met twee schermen Dit is echter niet aan te raden. Als u gaat werken op deze manier wordt het lichaam als het ware gedwongen om in een gedraaide houding te werken en natuurlijk is dit helemaal niet goed voor het lichaam. Mocht u toevallig de keuze hebben om te werken op een laptop of computer, dan is een vaste desktop computer vaak de beste keuze.

Bureaustoel
De bureaustoel is van uiterst belang als u de hele dag achter de pc werkt. De voorkeur van een bureaustoel is een stoel die meebeweegt. Een stoel die meedraait, is beter voor de rug, omdat de rug er minder snel stijf van wordt. Armsteunen helpen alleen als de schouders zijn ontspannen. Mocht de stoel armsteunen hebben en u moet werken met opgetrokken schouders, dan kunnen de armsteunen beter niet worden gebruikt. Stel de bureaustoel zo in dat de benen een hoek van 90 graden vormen als uw voeten op de grond staan.

De juiste houding als u typt
Zoals de benen moeten ook de armen een hoek van 90 graden maken als ze op het toetsenbord liggen. Die juiste vorm is belangrijk omdat zo RSI klachten worden voorkomen. Naast de armen is het belangrijk om de rug recht te houden tijdens het werken. Dit is een veelvoorkomende fout bij mensen die later rugklachten krijgen. Zorg ook dat er voldoend afstand is tussen ogen en computerscherm.

Doorsturen  |  5  |  Nieuwsbrief

Reacties

Computer Reparatie

14-05-2020 07:48  |  

Een goed scherm qua grootte en helderheid helpt ook veel om langere tijd gezond achter de computer te kunnen werken.

Remco Bravenboer

30-06-2021 12:14  |  

Ik vind zelf de tip van het plaatsen van een verhoger onder de laptop erg goed. Wat ik zelf vaak doe met mijn laptop, is hem koppelen aan een externe monitor op goede hoogte. Koppel een externe muis en toetsenbord er aan en hij is net als computer te gebruiken.

koen

14-10-2021 18:07  |  

Bedankt voor de goede tips!

Beyn

19-10-2021 08:14  |  

Misschien wel de belangrijkste tip is voorkomen dat je lang achter een beeldscherm moet zitten (of dat van je collega's vragen). Het is toch niet gezond om 40 uur per week naar een beeldscherm te kijken? Poog afwisseling te implementeren (bellen, fysiek klantbezoek etc). Sommige zullen zeggen dat past niet bij het werk. Ik zeg: het werk valt aan te passen, zodat 40 uur achter een beeldscherm zitten niet nodig is.

Lucas

22-11-2021 10:53  |  

Een sta bureau heeft mij ontzettend geholpen tegen de rugpijn. Ik werk nu 3-4 uurtjes staand achter een apart bureau. Vraag bij jouw baas naar de mogelijkheden om mee te betalen.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.