Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ondernemersvertrouwen stijgt weer

9 december 2010 - Het ondernemersvertrouwen is in het vierde kwartaal van 2010 duidelijk positief. Het herstel van het Nederlandse bedrijfsleven zet door, na een kleine onderbreking in het derde kwartaal.

Een belangrijke trekker blijft de export. Daarnaast trekken nu ook de vraag naar personeel, de productie en het aantal orders bij toeleveranciers aan.  Dit blijkt uit de resultaten van COEN, die door de Kamer van Koophandel zijn gepubliceerd. 

Meer personeel, meer winst
Voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis neemt het bedrijfsleven ook meer personeel aan dan ze laat afvloeien. De winstgevendheid verbetert in het derde kwartaal niet verder. In lijn daarmee nemen de investeringen (nog) niet toe. Wel verwachten meer ondernemers in 2011 te gaan investeren. 

Herstel in alle sectoren behalve bouw
Het economisch herstel is het sterkst in de industrie, detailhandel, groothandel en zakelijke dienstverlening. De bouw blijft kampen met teruglopende omzetten. 

Ondernemersvertrouwen positief
Het ondernemersvertrouwen is weer positief: de stijgende lijn van het economisch herstel is weer opgepakt. De inzinking van het ondernemersvertrouwen in het derde kwartaal ging gepaard met een kleine kwartaal-op-kwartaal krimp van de economische groei. Deze terugval werd vooral veroorzaakt door een verslechtering van de (omzet)verwachtingen in de bouw en in een aantal toeleverende bedrijfstakken. In de exportindustrie zette het herstel gewoon door. 

In de regio's
In alle regio's is het ondernemersvertrouwen positief. In de regio's Amsterdam, Midden-Nederland, Gelderland en (Oost-)Brabant is het zelfs bovengemiddeld, vooral als gevolg van verwachte omzetstijging en uitbreiding van het personeelsbestand.
De regio's Noord, Den Haag en Gooi-, Eem- en Flevoland vormen de achterhoede. Vooral de investeringsverwachtingen (Noord) en exportverwachtingen (Den Haag en Gooi- Eem- en Flevoland) blijven achter.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.