Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Steeds meer 50-plussers zien zichzelf als zelfstandig ondernemer

17 november 2016 - Het aantal 50-plussers dat een eigen bedrijf ziet als een mogelijke volgende stap is in één jaar tijd flink gestegen van 28 procent naar 37 procent.

Deze stap wordt bij 50-plussers gevoed door een sterk gestegen vertrouwen in hun eigen kwaliteiten: waar vorig jaar maar 45 procent van de 50-plussers aangaven te vertrouwen op de eigen kwaliteiten, is dat aantal dit jaar gestegen naar 54 procent. Dit blijkt uit het zevende Amway Global Entrepreneurship Report (AGER 2016). Prof. dr. Elfring, hoogleraar strategisch management en ondernemerschap aan de Vrije Universiteit, is van mening dat het beeld van een uitgebluste 50-plusser nu echt achterhaald is.
Uit het wereldwijde AGER 2016 onderzoek uitgevoerd in 45 landen blijkt verder dat Nederlanders zich nog steeds zeer positief uitlaten over ondernemerschap; 86 procent staat positief tegen ondernemerschap vergeleken met 74 procent gemiddeld in Europa als geheel. De onderliggende indicatoren houding, potentie en ondernemersgeest zijn het afgelopen alle drie gestegen.
 
50-plus en ondernerschap
50-plussers staan in hun werk steeds meer onder druk. Veel reorganisaties, onder andere in de financiële sector, leiden ertoe dat zij hun baan verliezen. Momenteel is volgens het CBS meer dan 200.000 50-plussers werkeloos. Daarnaast moeten mensen langer doorwerken tot hun pensioen, hetgeen betekent dat 50-plussers de noodzaak voelen actief op zoek te gaan naar werk en zelfstandigheid.
Professor dr. Elfring noemt het verrassend dat aanzienlijk meer 50-plussers zichzelf als zelfstandig ondernemer zien. Door de verbeterde economische omstandigheden ziet hij niet dat deze groei van oudere ondernemers is geboren uit noodzaak, eerder als gevolg van intrinsieke motivatie: "Men beseft steeds meer dat een lifetime employment niet meer bestaat. Ook na je vijftigste ben je nog jong genoeg om voor je zelf te beginnen. Dit besef in combinatie met het rijke netwerk dat 50-plussers over de loop der jaren hebben opgebouwd, geven hen het vertrouwen dat ze nodig hebben om een eigen onderneming te starten. De 50-plusser van tegenwoordig is niet uitgeblust aan het toewerken naar zijn pensioen, maar juist vol energie om een eigen bedrijf op te starten."
 
Steeds vitaler
Seniorenorganisatie ANBO verklaart dat senioren steeds vitaler oud worden. Directeur-bestuurder Liane den Haan: "Dat betekent ook op arbeidsgebied dat zij langer kunnen en willen werken. Wel is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de wens om als ZZP’er te beginnen of dat het voortkomt uit noodzaak. Voor een grote groep senioren is het bittere noodzaak om op deze wijze inkomsten te genereren."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.