Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

ZZP'ers massaal gedumpt vanwege afschaffing VAR

14 april 2016 - Bedrijven nemen momenteel op grote schaal afscheid van zzp'ers en freelancers. Dit met het oog op de afschaffing van de VAR en de invoering van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA) per 1 mei 2016. Bedrijven hebben weinig vertrouwen in de nieuwe wet en zoeken daarom massaal naar alternatieven met meer zekerheid, zoals detachering en payrolling.

 
"Er is veel onrust in de markt. Niet alleen bij zzp'ers, maar dus ook bij opdrachtgevers," bespeurt Christiaan Trox, directeur van INDICIA-Timeflex. "De wet DBA heeft tot doel de problematiek van de schijnzelfstandigheid structureel aan te pakken. De Belastingdienst heeft hierdoor vooraf meer helderheid over arbeidsrelaties. Maar bedrijven spreken van een onzekere, risicovolle situatie."

Verkapt dienstverband
De wet DBA schrijft voor dat werkgever en zelfstandige samen een (model)contract overeenkomen. Zelfstandigen die werken volgens een (model)overeenkomst zijn niet in loondienst. De opdrachtgever hoeft dus geen loonheffingen in te houden en te betalen. "Anders wordt het als de Belastingdienst bij toetsing achteraf vindt dat er toch sprake was van een verkapt dienstverband," aldus Trox. "Want dan kan de zzp'er of freelancer alsnog aanspraak maken op premies, zoals uitkering bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Werkgevers vinden de gezagsverhouding te vaag en de risico's te groot." Trox krijgt de laatste tijd enorm veel vragen over de wet DBA en de gevolgen daarvan. De komende tijd houden we daarom meerdere informatiebijeenkomsten, voor opdrachtgevers en zzp'ers."

Zichtbaarheid op het werk
Volgens Trox speelt er nóg een dilemma. "De Belastingdienst schrijft voor dat zelfstandigen zich ook profileren als zijnde zelfstandige. Bijvoorbeeld met een auto en werkkleding met daarop het eigen bedrijfslogo. Maar werkgevers - bijvoorbeeld in de bouw - willen dat beslist niet. Ook dat probleem doet veel werkgevers besluiten om te zoeken naar andere invulling van samenwerking."

Doorsturen  |  6  |  Nieuwsbrief

Reacties

Peter Weeskens

14-04-2016 08:57  |  

Een nadelige effect voor zzp'ers. Echter, kan ik mij goed indenken dat bedrijven nu voor deze weg kiezen.

Boekhouder ZZP

18-04-2016 09:10  |  

Kan mij aansluiten bij Peter. Goed voor de payroll-markt. Zorgt dus ook weer voor nieuwe kansen. ''Always look on the bright side''

C. schuins

13-05-2016 13:37  |  

Het verschilt nogal per sector. Bij de postbezorging en in de zorg worden zzp'ers gedumpt. Bij de hogeropgeleide zzp'ers zie je juist alleen maar meer opdrachten.

Je ziet ook dat payroll-bedrijven angst aan het zaaien zijn om zelf meer klanten te kunnen binnenhalen. @Trox, jij hebt geen belang bij dit soort berichtgeving? Of stiekem toch wel??

@opdrachtgevers, als je met zzp'ers werkt: gebruik gewoon vanaf 1 mei 2016 een modelovereenkomst of leg je eigen overeenkomst voor aan de belastingdienst. Belangrijk is wel dat de zelfstandige een bepaalde zelfstandigheid heeft in de manier hoe hij z'n werk doet. Maar dat is meestal prima in te passen binnen je eigen organisatie.

Verkooptraining | Al...

17-05-2016 10:13  |  

Twijfel voor bedrijven en zzp'ers. Met de VAR wisten ondernemers dat ze gevrijwaard zijn van het behalen van loonheffingen en premies. Met de nieuwe regel ben je ook gevrijwaard, je moet alleen een goede modelovereenkomst kiezen. De betreffende overeenkomst kun je van de site van de Belastingdienst halen. Je hoeft de overeenkomst overigens niet per se in te vullen of te ondertekenen. Het is al voldoende als je het nummer van de betreffende overeenkomst vermeldt in een e-mailbericht aan je zzp'er.

Christiaan Snabel

27-05-2016 09:02  |  

De kop van het artikel trekt de aandacht. En daar is het natuurlijk deels om te doen. De komende maanden zal stap voor stap gaan blijken welke oplossingen voor ZZP'ers werkbaar en voor de belastingdienst acceptabel zijn. Modelovereenkomsten zoals gratis aangeboden door de belastingdienst, maar ook compleet digitaal te ondertekenen op portals als ZZPModelovereenkomsten.nl zijn voor velen een oplossing. Voor weer andere groepen kan het handig zijn een BV op te richten. Maar dat is uiteraard lang niet voor iedereen (fiscaal) voordelig. hetzelfde geldt voor U-bocht constructies met uitzendbureau's. Laat je daarom goed adviseren door een fiscalist of boekhouder in plaats van een uitzendbureau, opdrachtgever of andere belanghebbende die het heeft voorzien op een percentage van jouw uurtarief.

Peter zzp boekhouder

27-05-2016 09:41  |  

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.