Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Afschaffing VAR zet toegankelijkheid zorg onder druk

3 februari 2016 - Het afschaffen van de Verklaring Arbeidsrelaties (VAR) zet de toegankelijkheid van zorg onder druk. VvAA spreekt in een brief aan de leden van de Eerste Kamer haar zorg uit. De senaat stemt deze week over de nieuwe wet dba, die de VAR moet vervangen.


VvAA, vertegenwoordiger van ruim 117.000 medisch professionals, licht in een brief met achtergrondartikel aan de leden van de Eerste Kamer haar zorgen toe. "De extra risico’s die het gevolg zijn van de nieuwe wet leiden tot terughoudendheid om zelfstandig zorgprofessionals in te schakelen in de praktijk of instelling," stelt Edwin Brugman, directeur kennismanagement en netwerken bij VvAA. De toenemende financiële onzekerheid waarmee zorginstellingen al langer te maken hebben, maakt dat een arbeidsovereenkomst steeds vaker geen passende oplossing is. Zzp-zorgprofessionals, die daar vaak ook helemaal niet op uit zijn, vervullen dan meer dan eens een belangrijke ‘smeeroliefunctie’ om de continuïteit van zorg te garanderen. De nieuw wetgeving maakt de fiscale risico’s voor de instelling echter uiterst onzeker. "Stel: een praktijkhoudende huisarts kan geen tijdelijke extra collega meer in de praktijk krijgen omdat er bij voorbaat onduidelijkheid is over de arbeidsrelatie. En dus angst voor onvoorziene maatregelen achteraf. Het is volstrekt niet duidelijk hoe (strikt) de inspectie zal handhaven. Straks kijken we naar de scherven van mislukte wetgeving en naar problemen die op voorhand te voorzien waren."

VAR: loondienst of zelfstandig
De VAR werd in 2002 ingevoerd en in 2005 werd de werking verruimd. De VAR geeft duidelijkheid of iemand zelfstandig ondernemer is of in loondienst is. Opdrachtgever en opdrachtnemer hebben sindsdien vooraf zekerheid over de kwalificatie van de arbeidsrelatie die werd aan gegaan. De fiscale aantrekkelijkheid van het ondernemerschap van die opdrachtnemer werd daarmee verzekerd. Sommige werkgevers vormden hun vaste loonkosten echter oneigenlijk om tot variabele kosten met andere verplichtingen. In een aantal branches leidde dat tot onderbetaling en het ontbreken van goede voorzieningen bij arbeidsongeschiktheid en oudedagsvoorzieningen. Dit gebeurde onder andere bij postbestellers en bouwvakkers.
"Pak die misstanden aan en behoudt de kracht van de VAR-systematiek," stelt Brugman. Senator Alexander Rinnooy Kan vindt eveneens dat het kabinet onvoldoende duidelijk maakt welk probleem het precies wil oplossen. Volgens de voormalig SER-voorzitter kan de huidige VAR-systematiek met een aantal aanpassingen nog prima dienst doen. Brugman "Daarmee raakt hij de kern. Het bewijst dat het goed is om nog eens heel goed terug te kijken waarom de VAR destijds werd ingevoerd en waar we dus nu willens en wetens afscheid van nemen."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.