Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Drie manieren om energie te besparen in uw magazijn

21 augustus 2015 - Energiebewuste ondernemers zijn er gelukkig steeds meer, ook doordat een besparing op de energie natuurlijk lagere kosten met zich meebrengt.

Energie wordt binnen bedrijfspanden meestal voornamelijk gebruikt voor verlichting en temperatuurregeling, en door machines die nodig zijn tijdens het productieproces. Jan van Vugt van BMP Nederland geeft enkele tips die leiden tot een lager energieverbruik.
 
Verlichting
Van Vugt geeft eerst wat tips op het gebied van verlichting, aangezien dit tot 65 procent van de energie kan verbruiken. "Vaak zijn magazijnen hoog en zijn er geen ramen, waardoor verlichting noodzakelijk is maar ook een moeilijk punt. Om te besparen op de energie die nodig is om een magazijn te verlichten kan men zoveel mogelijk natuurlijk licht via solatubes  laten binnenkomen. Ook het plaatsen van LED-lampen scheelt, net als bewegings- en daglichtsensoren."
 
Temperatuurregeling
Ook de klimaatbeheersing binnen een bedrijf kan volgens Vugt veel energie verbruiken. Dit kan verminderd worden door bijvoorbeeld het automatisch regelen van de temperatuur en het plaatsen van snelle roldeuren. Bedrijfspanden moeten tegenwoordig ook aan steeds hogere isolatie-eisen voldoen, echter door deuren die veel open blijven staan is het in de zomer vaak te warm en in de winter te koud. Hebt u een bedrijf in de voedselsector dat productie- en opslagruimtes goed gekoeld moeten houden? Magazijnen zijn plaatsen waar vaak veel energie verloren gaat door ongewenste luchtverplaatsingen, maar snelroldeuren voorkomen dat zeker bij veel intern transport de deuren lang open blijven staan en de temperatuur sterk fluctueert."

Machinegebruik
Tenslotte zijn er ook nog alle machines die nodig zijn tijdens het productieproces, en computers, heftrucks en bijvoorbeeld transportbanden die lange tijd aanstaan. Deze gebruiken allemaal energie en zorgen ook nog eens voor minder zuurstof en meer warmte. "Kijk bij aanschaf eens naar machines die minder stroom verbruiken door energiezuinige motoren. Of machines met sensoren die de machine uitschakelen bij inactiviteit." Van Vugt voegt als laatste nog toe dat alle bovengenoemde oplossingen allemaal technische aanpassingen zijn. "Het personeel speelt echter ook een grote rol, en een aanpassing in hun gedrag zorgt ook voor een energiebesparing."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.