Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Freelance marketeers zien hun uurtarief met 23 procent dalen

30 juli 2015 - Uit recent onderzoek van Hoofdkraan.nl blijkt dat er rake klappen zijn uitgedeeld onder freelancers. Met name de freelance marketeers zijn hard getroffen.

Zij verdienen in 2015 gemiddeld 48 euro per uur, terwijl dit tarief twee jaar geleden nog op 62 euro per uur stond. Freelancers uit Noord-Brabant zijn de duurste van Nederland, terwijl freelancers in Den Haag stunten met hun tarieven om de concurrentie voor te blijven. Zij rekenen een uurtarief van slechts 37 euro per uur.

Tariefdaling raakt gehele markt
Gemiddeld vraagt een freelancer in 2015 44 euro per uur, terwijl dit in 2014 nog 45 euro was, zo blijkt uit onderzoek van Hoofdkraan.nl. De grootste verliezers zijn de zelfstandigen uit de Financieel & Administratieve sector. Zij vragen dertien procent minder dan vorig jaar. Project managers, coaches en support medewerkers rekenen in 2015 een tarief van boven de 65 euro per uur en zijn daarmee de best betaalde freelancers van Nederland. Vertalers, verkopers en secretaresses delven het onderspit, met een gemiddeld uurtarief van 35 euro of lager.

Freelancers uit Noord-Brabant de duurste van Nederland
Freelancers uit Noord-Brabant zijn met een gemiddeld uurtarief van 48 euro de duurste van Nederland. Ze hebben daarmee de freelancers uit Gelderland van de koppositie gestoten. De goedkoopste freelancers zijn ook dit jaar te vinden in Flevoland waar gemiddeld 33 euro per uur gevraagd wordt. De grootste daling in de markt is te vinden in Drenthe waar freelancers in 2015 vijf  euro minder verdienen dan vorig jaar en uitkomen op een gemiddeld uurtarief van 42 euro.

Grote tariefverschillen binnen Nederland
Opvallend is dat voor het schrijven van een business plan freelancers uit Gelderland gemiddeld 62 euro per uur vragen, terwijl Friese freelancers hetzelfde werk willen doen voor 21 euro per uur. Ook voor een logo of huisstijl ben je goedkoper uit bij de Friezen. Zij vragen slechts 28 euro per uur, terwijl je in Utrecht 51 euro betaald. Voor het bouwen van een App word je het goedkoopst geholpen in Flevoland (35 euro per uur), terwijl de Limburgers daar 62 euro per uur voor vragen.

Haagse freelancers stunten met tarieven
Van de grote steden zijn zzp'ers uit Utrecht het duurst met een gemiddeld uurtarief van 47 euro, op de voet gevolgd door Rotterdam en Amsterdam (respectievelijk 46 euro en 44 euro per uur). Den Haag blijft van de grote steden ver achter met een gemiddeld uurtarief van 37 euro, ruim vijftien procent onder het landelijk gemiddelde.
Ondanks de toenemende tariefdaling in de markt blijft Niels Goossens, directeur van Hoofdkraan.nl positief. Het is niet voor niets dat het aantal zzp'ers jaar in jaar uit toeneemt. De voordelen van flexibel werken in combinatie met een voldoende aanbod aan opdrachten en projecten winnen het nog altijd van het dalende tarief. Hij verwacht daarom dat ook in 2016 steeds meer Nederlanders hun vaste baan zullen verruilen voor het zelfstandig werken.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.