Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Dossieropbouw wordt cruciaal in het nieuwe ontslagrecht

22 april 2015 - In een ontslagzaak is een goed opgebouwd dossier erg belangrijk. Want onder het nieuwe ontslagrecht, dat per 1 juli 2015 in werking treedt, beslist de kantonrechter op basis van het dossier over de vraag of ontslag is toegestaan. Ook bij een schikking staat de werkgever sterker met een goed dossier.

In de geheel herziene tweede editie van de praktijkgids ‘Dossieropbouw en ontslag’ vertelt de arbeidsrechtjurist Margit Eijsenga hoe het nieuwe ontslagrecht in elkaar zit en welke stappen nodig zijn om over goede dossiers te beschikken. Hoe vult u consequent het dossier? Wanneer is een dossier ‘ontslagrijp’? Hoe schrijft u een goede brief?
 
Disfunctionerende medewerker
Veel ondernemers zitten met hun handen in het haar als een medewerker disfunctioneert. Ze durven vaak niet duidelijk hun kritiek te uiten, en zijn onvoldoende doordrongen van de noodzaak van een goede dossieropbouw. Het gevolg daarvan is dat als het aankomt op ontslag, de werkgever niet sterk staat bij de rechter. Volgens het nieuwe ontslagrecht geeft de rechter alleen nog toestemming voor ontslag  als de werkgever een overtuigend dossier heeft opgebouwd, waaruit onder meer duidelijk blijkt dat de werknemer onvoldoende functioneert en dat de werkgever zich heeft ingespannen om daar wat aan te doen.
 
Goed dossier is cruciaal
"Een goed dossier is voortaan cruciaal om afscheid te kunnen nemen van een disfunctionerende medewerker," zegt Eijsenga. "Werkgevers moeten daarom snel stappen gaan zetten om ervoor te zorgen dat er structureel aandacht is voor dossieropbouw. Ze moeten bijvoorbeeld duidelijke functieomschrijvingen hebben en ze zijn binnenkort ook verplicht om scholing aan te bieden als dat nodig is om te kunnen blijven functioneren. Vaak beginnen werkgevers pas met dossieropbouw als ze direct van een werknemer afwillen. En dan zijn ze te laat."

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

edo bakema

23-04-2015 07:00  |  

De strengere eisen aan 'het dossier' heeft als voordeel voor de werknemer dat indien het dossier niet zo sterk is, veelal met werkgever onderhandeld kan worden over een ontslagvergoeding die hoger ligt dan de wettelijke transitievergoeding

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.