Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ondernemers tevreden over inhoud werk, minder over werkzekerheid

20 januari 2011 - Het blijkt dat ondernemers tevredener zijn dan werknemers met het type werk dat ze doen. Dit hangt waarschijnlijk samen met de autonomie en onafhankelijkheid die het zelfstandig ondernemerschap biedt. Echter, ondernemers zijn minder tevreden dan werknemers als het gaat om baanzekerheid.

Ondernemers genieten over het algemeen minder sociale zekerheid en bescherming dan werknemers. Ook is het risico dat het bedrijf van de ondernemer niet overleeft vaak groot, zeker in de startfase. Dit blijkt uit onderzoek van EIM naar de mate waarin ondernemers en werknemers (in de private sector) in Europa tevreden zijn met hun werk. Er werd daarbij gebruik gemaakt van het European Community Household Panel voor de jaren 1994-2001. Werktevredenheid is van belang omdat het een bepalende factor is bij de keuze om al dan niet ondernemer te worden. Ook wordt werktevredenheid vaak in verband gebracht met het verbeteren van het concurrentievermogen, de productiviteit en het groeipotentieel van bedrijven. Het is daarom belangrijk om te weten hoe werktevredenheid beïnvloed kan worden. 

Werktevredenheid en bedrijfsgrootte
Bedrijfsgrootte is één van de factoren die van invloed is op werktevredenheid. Zo zijn werknemers in het midden- en kleinbedrijf tevredener met het type werk dat ze doen dan werknemers in grotere bedrijven. Dit komt mogelijk doordat werknemers in kleinere bedrijven meer autonomie hebben (bijvoorbeeld als gevolg van minder bureaucratische organisatiestructuren) en daardoor ook meer invloed hebben op de inhoud van hun werk. Voor zelfstandig ondernemers geldt dat ze tevredener zijn als ze (meer) werknemers in dienst hebben. Het aantal werknemers is mogelijk indicatief voor het succes van de ondernemer en zijn onderneming. 

Ondernemer werkt graag veel
Een andere factor die bepalend is voor de mate van werktevredenheid is het aantal uren dat iemand in zijn of haar werk steekt. Wanneer werknemers meer uren werken heeft dit negatieve gevolgen voor hun werktevredenheid, terwijl zelfstandig ondernemers juist tevredener zijn als ze meer uren maken. Waarschijnlijk is het voor zelfstandig ondernemers meer een vrije keuze om meer tijd aan het werk te besteden dan voor werknemers en vertaalt het maken van meer uren zich directer in positieve resultaten voor het bedrijf en de ondernemer. 

Werkloosheid
Ook de omvang van de werkloosheid van een land blijkt samen te hangen met werktevredenheid. Zo zijn zowel werknemers als ondernemers tevredener met het type werk dat ze doen wanneer de werkloosheid hoger is. In tijden van hoge werkloosheid zijn mensen waarschijnlijk eerder blij om überhaupt werk te hebben en daarom mogelijk ook meer tevreden met het soort werk dat ze doen. Echter, in tijden van hoge werkloosheid zijn werknemers en ondernemers juist minder tevreden als het gaat om baanzekerheid. Wanneer de werkloosheid hoger is lopen werknemers meer risico om hun baan te verliezen of zijn ze zich bewuster van de mogelijkheid dat ze hun baan kunnen verliezen. En in tijden van hoge werkloosheid is voor ondernemers het risico veelal ook groter dat hun onderneming niet zal overleven.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.