Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'Kabinet moet vaart maken met fonds achtergestelde leningen'

9 juli 2014 - Het kabinet moet tempo maken met zijn stimuleringsplannen voor een achtergestelde leningenfonds voor het midden- en kleinbedrjif. Het is cruciaal dat mkb-ondernemers op korte termijn hun eigen vermogen kunnen versterken, zodat ze ook weer betere kans maken op krediet van banken.

Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op het Aanvullend Actieplan mkb-financiering dat het kabinet gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De ondernemersorganisaties juichen de kabinetsmaatregelen toe, maar dringen aan op een snelle uitvoering. Anders dreigt financiering een serieuze groeibreker te worden.

Eigen vermogen
Het kabinet kondigt in het actieplan onder meer maatregelen aan om de markt voor eigen vermogen verder te ontwikkelen. De economische crisis heeft de financiële positie van veel mkb-bedrijven uitgehold en aantrekken van eigen vermogen is voor die groep moeilijk. Daarbij is het aanbod van risicodragend kapitaal in Nederland nog beperkt ontwikkeld. MKB-Nederland en VNO-NCW zijn daarom blij dat het kabinet marktpartijen gaat ondersteunen bij het oprichten van een achtergestelde leningenfonds (AGL fonds) voor het mkb, onder meer door 500 miljoen euro aan overheidsgaranties in te zetten.
Ze vrezen echter dat het veel te lang gaat duren voordat dat fonds er daadwerkelijk is. De ondernemersorganisaties willen dat het kabinet de betrokken partijen zo snel mogelijk bij elkaar haalt en niet wacht tot de Nederlandse Investeringsinstelling (NII) up and running is. Een snelle en ambitieuze uitvoering is vereist. Dan kan het fonds een substantiële bijdrage leveren aan toekomstige economische groei.

Drempels weg
MKB-Nederland en VNO-NCW achten het van belang dat de NII het platform wordt waar nieuw financieringsaanbod voor het bedrijfsleven samenkomt en verder vorm krijgt. Daarbij hoort ook securitisatie en het ontwikkelen van een infrastructuur om de kredietwaardigheid van mkb-bedrijven op een transparante manier in beeld te brengen. Zo kan de drempel voor veel (nieuwe) investeerders op de Nederlandse financieringsmarkt worden weggenomen.

Extra investeringen
De ondernemersorganisaties zijn blij met de extra 100 miljoen euro die het kabinet uittrekt voor investeringen via business angels en participatiemaatschappijen. En ook met het besluit om de verruimde borgstellingsregelingen BMKB en GO volgend jaar overeind te houden. Ondernemers hechten grote waarde aan deze regelingen, omdat die de drempel naar een bankkrediet verlagen.
Voor kleinere bedrijven is het goed dat het maximum bedrag dat zij kunnen lenen via Qredits (microfinanciering) wordt opgetrokken van 150.000 tot 250.000 euro. Ondernemers kunnen hier aankloppen als zij bij reguliere banken nul op rekest hebben gekregen. Doordat Qredits krediet combineert met coaching lukt het ondernemers vaak om toch om hun plannen gefinancierd te krijgen

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.