Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Forse toename juridische geschillen door nieuwe Wet Werk en Zekerheid

16 juni 2014 - Onduidelijkheid in wetgeving kan een stijging van 30 procent in arbeidsconflicten veroorzaken
De nieuwe wet Werk en Zekerheid die vorige week door de Eerste Kamer is aangenomen gaat naar verwachting meer juridische geschillen opleveren.

Dat stelt dienstverlener ARAG.  Ondernemers zullen moeite hebben met de veranderde regels en de onduidelijke wetgeving kan  veel extra werk en zorgen veroorzaken. "Dit is slechts een van de zorgelijke punten die de nieuwe wet op zal leveren," zegt adjunct-directeur rechtshulp Mr. Peter Deen "Deze nieuwe wet hanteert meerdere  malen zogenaamde open normen waardoor de wet niet klip en klaar meldt hoe het nu precies is. Dat zal in veel gevallen de rechter moeten beslissen. Deze onduidelijkheid zal naar verwachting van ARAG een forse toename van arbeidsconflicten tot gevolg hebben. Wij houden rekening met een stijging van 30 procent van het aantal arbeidszaken, dat nu al op een hoog niveau ligt door de economische crisis. Vooral kleine ondernemers en ondernemingen zonder P&O-afdelingen zullen hier de dupe van worden."

Andere ingrijpende gevolgen
Naast de gewijzigde ontslagregeling worden, gefaseerd, nog andere maatregelen doorgevoerd. Over de juridische gevolgen van deze maatregelen maakt Deen zich zorgen. "De Nederlandse ondernemer leeft in een zwaar klimaat. De extra regeldruk die de Wet Werk en Zekerheid met zich meebrengt, kan ervoor zorgen dat de ondernemer door de bomen het bos niet meer ziet. Precies om die reden proberen wij de gevolgen van de nieuwe wet zo transparant mogelijk te maken. Wij zien het als onze taak om nu het voortouw te nemen en de helpende hand te bieden."

Welke zaken kunnen tot problemen leiden?
Per 1 januari 2015
• - Geen proeftijd meer in halfjaarcontracten
• - Nieuw! De aanzegtermijn en de vergoeding als de werkgever deze niet nakomt
• - Geen concurrentiebeding in arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd
• - Loonbetaling bij oproepkrachten, ook als er onvoldoende werk is

Per 1 juli 2015
• - Grote wijziging in ontslagrecht, geen keuze meer tussen UWV en kantonrechter
• - Nieuw! De transitievergoeding in plaats van de ontslagvergoeding
- Gewijzigde ketenregeling. Maximaal drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Adriana van Schalken...

17-06-2014 07:59  |  

Deze wet zal zeker in het begin voor een hoop onrust en (menings)verschillen kunnen zorgen. Ik hoop dat de gevolgen van de wetswijziging op lange termijn voordelig zijn en doet waar hij voor gemaakt is.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.