Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ondernemers worstelen met arbeidsrecht

22 januari 2014 - Ondernemers krijgen in 2014 op juridisch gebied veel voor hun kiezen. De eerste lijnen voor een hervormd ontslagstelsel worden uitgezet, de versobering van de WW krijgt zijn beslag en de verhoging van de pensioenleeftijd is nu echt begonnen.

Daarnaast komen er strakkere taken en verantwoordelijkheden van werkgevers voor (langdurig) zieke werknemers. En flexwerkers worden minder flex en zelfstandigen minder zelfstandig.

Begrip van juridische positie
Joachim Eendebak (bedrijfsjurist bij Crowe Horwath) herkent dat de druk bij ondernemers toeneemt: "Wij zien ondernemers worstelen met de vraag ‘hoe anticipeer ik op deze ontwikkelingen’ en ‘waar begin ik’. In veel gevallen heeft de ondernemer onder de toegenomen regeldruk maar één kans om het goed te doen. Boetevrij. Een goed begrip van de juridische positie van de eigen organisatie is onontbeerlijk. Het voorkomt schade aan de organisatie door bijvoorbeeld een onjuiste aanpak van verzuimbegeleiding, ‘vergeten’ ex-werknemers of een incorrecte toepassing van de regels rondom tewerkstelling van buitenlandse werknemers."

Bedrijfsjuridisch adviseur
Eendebak merkt op dat er bij juridische situaties veelal in eerste instantie aan advocaten wordt gedacht. "Deze treedt vaak op in juridische conflictsituaties. Het ligt bij dergelijke vraagstukken echter meer voor de hand om een bedrijfsjuridisch adviseur in te schakelen. Deze heeft een focus die primair gericht is op ‘voorkomen’ en pas daarna op ‘genezen’ en is gespecialiseerd in het arbeidsrecht, commercieel contractenrecht en ondernemingsrecht."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.