Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Mindfulness & (zakelijk) Flirten: de overeenkomst en de wijsheden

27 februari 2014 - Er is een nieuw woord, een beleving, die door onze zinnen ritselt, een beleving met de belofte van verdraagzaamheid en werkelijke zelfkennis in zich opgeslagen: Mindfulness. We omarmen het, wijselijk, omdat het meer is dan een woord: het betekent vooral activiteit en daar hebben we behoefte aan.

Sowieso, maar zeker na al deze jaren van (financiële) wanorde, waarin het soms voelde alsof we nergens meer grip op hadden en ‘afwachten’ het enige leek wat we konden doen. Misschien is dat nog steeds zo, maar wij zijn er inmiddels op uitgekeken, we nemen de teugels weer in handen en richten onze aandacht op datgene wat altijd wel wat reflectie kan gebruiken: onszelf. … Hierover schreef Flirt Company dit artikel.

Wat is Mindfulness?
Mindfulness is één van de Zeven Elementen van Verlichting en stap zeven op het Edele Achtvoudige Pad naar verlichting, volgens de Boeddhistische leer. Het is een staat van zijn waarin men opmerkzaam is van de realiteit en met name van het moment ‘nu’; een kalm bewustzijn van ons lichaam, onze gevoelens en gedachten, in het dagelijks leven. Beelden van meditatie, yoga en mantra’s zingen komen nu misschien bovendrijven, maar dat hoeft niet. Mindfulness biedt juist zo’n krachtige steun omdat u er niet, met uw eigen matje, voor naar een doorwierookte studio met Indiase muziek op de achtergrond hoeft. Mindfulness kunt u overal doen, overal oefenen, juist in de Albert Heijn, onder de douche, op een date of sollicitatiegesprek of tijdens het ontrafelen van verwarde kerstlichtjes. Mindfulness is het bewustzijn dat u creëert door met opzet, in het moment, zonder oordeel, waar te nemen wat er is.

Waarom helpt Mindfulness bij….tja….alles?
Door gedachten en gevoelens te laten passeren, ze zijn er wel maar u doet er niets mee en telkens uw aandacht weer terug te brengen naar wat u doet (eten, zitten, ademen, kijken, luisteren, zoenen) is er minder ruimte om te piekeren, te stressen of negatieve gedachtespiralen uit te denken. Dit schept ruimte om andere dingen te ervaren: zingende vogels, mooie lichtval, de elegantie van een poes, de geur van kruiden, de stof van uw kleding, muziek enzovoort. Wat daarnaast bijdraagt aan ons gevoel van tevredenheid is de afwezigheid van onze oordelen en het verlangen om van alles te veranderen. Dat is ook meteen het moeilijke van mindfulness: waarnemen, niet oordelen, niets veranderen.

Wat heeft Mindfulness met (zakelijk) Flirten te maken?
Mindfulness en (zakelijk) Flirten hebben veel met elkaar te maken. Beide gaan uit van het aandachtig waarnemen van het moment, zonder oordeel, wat u telkens terugbrengt bij uzelf. U zou kunnen zeggen dat hoe meer mindful u bent, hoe plezieriger (en beter) het flirten. Flirten begint immers ook door eerst bij uzelf na te gaan ‘waar u bent’. Hoe voel ik mij? Wat gaat er in mij om? Waar ben ik met mijn aandacht?
Door niet te oordelen en (in eerste instantie) niets te veranderen stelt u zichzelf open voor ‘de u van het moment’ en die openheid zorgt ervoor dat u zich open kan stellen voor ‘de ander van het moment’.
Dan pas bent u in staat onbewuste communicatoren te verstaan: lichaamstaal, blik, adem, toon, emotie. U kunt de ander beter aanvoelen omdat jullie contact over het ‘nu’ gaat, in plaats van over een van tevoren bedachte strategische lijn. Daardoor kunt u de ander (en uzelf) makkelijker op zijn/haar gemak stellen, aan het lachen maken, zich goed laten voelen over zichzelf, dat komt dan allemaal vanzelf weer bij u terug en voor u het weet zit u in een heerlijke flirt en ervaart u de unieke stroom van werkelijk contact.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.