Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Stille bewindvoering minder geschikt voor het MKB

21 februari 2014 - Als ondernemer kan het zomaar uw laatste keuze zijn: bewindvoering. Is uw bedrijf nog te redden? Welke persoon of instantie heeft u daarvoor nodig? Joost Melis, directeur en insolventiejurist bij Rechtshof Juristen, meldt dat bedrijven in het MKB vooral gebaat zijn bij een insolventieadviseur.

Melis vertelt: "Stille bewindvoering (ook wel prepack genaamd) ligt voor de hand, maar MKB-bedrijven zijn juist geholpen met een andere kijk op een doorstart." Als de ondernemer kiest voor de insolventiejurist vallen de kosten lager uit, heeft hij nog steeds wat te zeggen over zijn eigen onderneming en is de doorstart sneller gerealiseerd.

MKB en prepack - geen gelukkige combinatie
Er zijn meerdere redenen om te twijfelen aan het nut van een stille bewindvoerder. Ten eerste is het nut van prepack minimaal, omdat deze vorm lijkt op een surseance van betaling. En daarvoor bestaat al een wettelijke regeling. De toegevoegde waarde is daarom te verwaarlozen. Ook de kosten spelen in dit proces een voorname rol. Het uurtarief van een stille bewindvoerder ligt namelijk hoger dan die van de insolventiejurist. Dat hoeft niet direct een probleem te zijn, mits de stille bewindvoerder een meerwaarde heeft. En dat is nog steeds niet bewezen. Melis licht toe: "Een doorstart moet worden gezien als een harde landing. Daar ontkomen we niet aan. Maar een insolventiejurist - die juist bekend is met het fenomeen geregisseerd faillissement - is in staat gedurende het hele traject veel praktischer te handelen dan een stille bewindvoerder. En dat komt ook de belangen van de schuldeisers ten goede."

Taken stille bewindvoerder
Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over de taken van de stille bewindvoerder. Als een doorstart wordt bewerkstelligd, zal duidelijk moeten zijn wie wat doet en wie daarvoor de verantwoordelijkheid draagt. Als dit niet voor alle partijen helder is - en bij een stille bewindvoerder is dat het geval - zal dit het proces vertragen en bemoeilijken. En dat is exact wat men niet wil. Een snelle en succesvolle doorstart is tenslotte het beoogde doel. Bijkomend nadeel is dat de ondernemer - in het geval van prepack - de regie over zijn bedrijf volledig verliest. Beslissingen worden door anderen genomen en zijn invloed wordt minimaal.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.