Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Meer overnames in bouwsector

5 december 2013 - Er is een stijging te zien in het aantal overnames in de Europese bouwsector ten opzichte van het vorige jaar. Daarnaast is er qua overnames een stabilisatie te zien op het vlak van internationale expansie.

Helaas is er ook dit jaar nog een grote groep Europese bouwers die genoodzaakt is bedrijfsonderdelen af te stoten om zo het hoofd boven water te kunnen houden. Dit zijn de belangrijkste resultaten van de jaarlijkse European M&A Construction Monitor van Deloitte.
Het aantal fusies en overnames in de Europese bouwsector groeide in 2012 ten opzichte van een jaar eerder. "Ook al zien we nu een stijging van het aantal overnames, de situatie is nog niet sterk te noemen. Als we over meerdere jaren kijken was 2012 een gemiddeld jaar met circa 122 deals", aldus Jurriën Veldhuizen, partner bij Deloitte Real Estate. "Pas na 2014 zal het vertrouwen in de sector leiden tot groei van betekenis op het vlak van M&A", volgens Kees Zachariasse, eveneens partner bij Deloitte Real Estate.

Nederlandse bouwsector
Het onderzoek laat zien dat Nederland veel last heeft gehad van de economische crisis. De overnameactiviteiten die zich manifesteerden zijn met name overnames als gevolg van faillissementen van kleinere en middelgrote bouwbedrijven. "Voor de langere termijn voorzie ik wel fusies tussen een aantal grote spelers," aldus Veldhuizen. We zien grote Nederlandse bouwbedrijven hun focus leggen op technische services en een aantal bouwers richt zich op Europese nichemarkten en bijzondere internationale projecten. "De bouwbedrijven die de gehele life cycle van infrastuctuur en vastgoed beheersen, kunnen op termijn zeer interessant worden voor internationale bouwers," vervolgt Zachariasse.

International expansie
Een aantal bouwbedrijven maakt pas op de plaats bij hun internationale expansie: zij kiezen voor het consolideren en versterken van hun bestaande posities. Veldhuizen vindt dit niet onverstandig: "Bedrijven met de meest internationaal verspreide activiteiten realiseerden in 2012 de laagste winstmarges. Bouwbedrijven die reeds eerder kozen voor sector-diversificatie blijken succesvoller, zij realiseerden in 2012 juist de hoogste winstmarges. Wij verwachten dat de internationale expansie niettemin weer terug zal keren omdat de grote Europese concerns naar die landen trekken waar ook de groeimogelijkheden zijn."

Zwaar weer
Verscheidene Europese bouwers verkeren in zwaar weer en kunnen steeds vaker niet voldoen aan de verplichtingen die voortvloeien uit de leningenportefeuille. Hierdoor zijn zij genoodzaakt om assets en bedrijfsonderdelen af te stoten om liquiditeiten vrij te maken. "Deloitte verwacht dat private equity-partijen in dit verband een grotere rol gaan spelen in de Europese bouwsector," aldus Jurriën Veldhuizen. "Deze partijen zien kansen waar anderen enkel problemen zien."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.