Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Voorkom productiviteitsverlies tijdens de feestdagen

20 december 2013 - Ondernemers willen liever geen politieagentje spelen als het gaat om het internetgebruik van hun medewerkers. Bovendien zijn er genoeg andere zaken waar zij zich liever mee bezig houden.

Rond deze tijd van het jaar is de verleiding echter groot om tijdens werktijd gebruik te maken van internet voor privédoeleinden, zoals online winkelen en het versturen van kerstwensen. Niet-werkgerelateerd internetgebruik kan een bedrijf een hoop geld kosten, waarschuwt GFI Software.

Toename productiviteitsverlies
Ongelimiteerde internettoegang kan ongezien veel kostbare tijd in beslag nemen. Vooral rondom en tijdens de feestdagen is de kans op productiviteitsverlies groot. Afleidingen zoals het kopen van cadeaus, het organiseren van feestjes en het plannen van familiebezoeken liggen op de loer. Daarnaast speelt de beperktere aanwezigheid van medewerkers een rol, want hierdoor is er minder sociale controle op het privé-internetgebruik tussen medewerkers onderling.

Impact op moraal
Als medewerkers van elkaar zien dat ze tijdens werktijd niet met hun taken bezig zijn, werkt dit niet bepaald motiverend. Zodra een collega van een andere collega ziet dat hij of zij op Facebook zit te kijken in plaats van zijn werk te doen, kan dit de moraal negatief beïnvloeden.  

Bandbreedte verlies
Privé-internetgebruik kan zonder dat bedrijven dat door hebben veel vergen van de bandbreedte, waardoor het netwerk langzamer wordt en websites trager laden. Met name het streamen van audio en video kost veel bandbreedte. Bezoeken aan social media-sites zoals Facebook en YouTube zorgen tevens ongezien voor een langzamer internet. Als bedrijven betalen voor hun directe verbruik, zorgt dit soort surfgedrag van medewerkers voor een hoop extra onkosten.

Security-risico’s
Bedrijven lopen het risico dat medewerkers, per ongeluk, voor security-problemen zoals datadiefstal zorgen als ze vrijuit kunnen surfen. Een bezoek aan onbetrouwbare websites of het openen van virus bevattende privé e-mails kunnen de oorzaak zijn. Daarnaast is er kans dat het bedrijfsnetwerk wordt aangetast door malware als medewerkers bijvoorbeeld met malware geïnfecteerde video’s downloaden.

Neem de nodige maatregelen
Bedrijven kunnen voorkomen dat het internetgebruik van medewerkers onnodige kosten met zich meebrengt door een passend internetbeleid op te stellen. Een algeheel internetverbod is overdreven, maar verleen medewerkers toegang tot het internet op een veilige en redelijke wijze met een duidelijk beleid. Internet filtering- en monitoring-software kan hierbij ondersteuning bieden. Dergelijke software kan de toegang tot sites die het bedrijfsbeleid overtreden verbieden en de toegang tot sites die teveel bandbreedte verbruiken beperken. Daarnaast kan het medewerkers beschermen tegen websites en downloads die malware bevatten. De toegang tot bepaalde sites kan worden beperkt op basis van tijdstip, gebruikte bandbreedte en totale tijd doorgebracht online. Hierdoor is bepaalde mate van surfen nog wel mogelijk, zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor het bedrijf.
"Bedrijven dienen medewerkers te behandelen als volwassenen, maar dienen ook realistisch te zijn over de gevolgen van het onbeperkt toelaten van niet-werkgerelateerd internetgebruik," zegt Sergio Galindo, Head of Global Product Management bij GFI Software. "Door een helder beleid toe te passen kunnen bedrijven ervoor zorgen dat IT-voorzieningen, bedrijfsdata, medewerkersproductiveit en bandbreedte beschermd blijven."

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Michiel de Wit

23-12-2013 14:36  |  

(Klik hier)

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.