Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ontwikkeling detailhandel is regionale verantwoordelijkheid

3 december 2013 - Voor een gezonde ontwikkeling van de detailhandel is regionale samenwerking nodig. Dit is het belangrijkste uitgangspunt van het provinciale detailhandelsbeleid dat Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld.

Detailhandelingsontwikkelingen zijn nu vooral een verantwoordelijkheid van individuele gemeenten. Volgens de provincie is een gezamenlijke, regionale aanpak noodzakelijk om de uitdagingen van deze tijd het hoofd te kunnen bieden.

Internetshoppen
Zo is er bijvoorbeeld steeds minder behoefte aan fysieke winkelruimte. Steeds meer mensen winkelen buiten de eigen gemeentegrenzen of kopen hun spullen via het internet. Dit betekent dat ondernemers, ontwikkelaars, gemeenten en beleggers zorgvuldiger moeten afwegen of nieuwbouw van winkels noodzakelijk is. Elke nieuwe detailhandelsontwikkeling zal namelijk gevolgen hebben voor de bestaande situatie, ook in omliggende gemeenten. Vanwege de schaalvergroting is de detailhandel niet meer uitsluitend een lokale, maar een bovenlokale of regionale aangelegenheid.

Regionale detailhandelsvisies
De provincie Noord-Brabant wil samen met gemeenten afspraken maken over regionale detailhandelsontwikkelingen. Ook marktpartijen, kennisinstellingen en centrummanagers kunnen meewerken aan het opstellen van regionale detailhandelsvisies. Uitgangspunt is concentratie: nieuwe detailhandelsontwikkelingen dienen aan te sluiten bij de bestaande centra. De detailhandelsvisies maken verder een onderscheid in perspectiefrijke gebieden en perspectiefarme gebieden.

Werk aan de winkel
In januari publiceerde de provincie de discussienota ‘Detailhandel in Brabant’, waarin onder meer aandacht werd gevraagd voor de grote leegstand in de detailhandel. Van het totale Brabantse winkeloppervlakte van 4,7 miljoen m2 staat momenteel 470.000 m2 leeg. Er is nog eens 470.000 m2 aan nieuwe plannen voor detailhandelsuitbreidingen. Het symposium ‘Werk aan de winkel’ leverde op, dat samenwerking tussen partijen noodzakelijk is. De voornaamste taak van de provincie is om ruimtelijke detailhandelsontwikkelingen regionaal en bovenregionaal af te stemmen. Daarnaast wil de provincie kennis bundelen over detailhandelsontwikkelingen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.