Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Opheffing bedrijfschappen pakt slecht uit voor kleinere winkeliers

21 december 2011 - Een mogelijke opheffing van de product- en bedrijfschappen zou slecht uitpakken voor de kleinere winkeliers, dat stelt het Hoofdbedrijfschap Detailhandel in een reactie op de uitspraak van de Tweede Kamer dat Minister Kamp de product- en bedrijfschappen moet opheffen.

De meer dan 100.000 winkels in ons land zijn, met bijna 800.000 werkzame personen, samen een van de grootste werkgevers van ons land. Die sector verdient een goede ondersteuning juist omdat alle maatschappelijke problemen direct op de winkelvloer zichtbaar worden aldus Elrie Bakker, voorzitter van het HBD. Zij voelt zich gesteund door minister Kamp die namens het kabinet voorstelt het stelsel van product- en bedrijfschappen in afgeslankte vorm te handhaven omdat hij duidelijk het belang van schappen ziet. 

Brancheverenigingen EN bedrijfschap
Volgens kamerleden moeten ondernemers die gezamenlijk activiteiten ten behoeve van de sector willen oppakken zichzelf organiseren in private organisaties zoals brancheverenigingen. Het HBD is het daar mee eens, maar benadrukt dat juist die brancheverenigingen vragen om ondersteuning van het hoofdbedrijfschap. "Veel problemen waarmee de winkelier en dus de brancheorganisaties zich geconfronteerd zien, zijn niet specifiek voor een bepaalde branche. Het is dan wel zo efficiënt als er op sectorbreed niveau oplossingen worden gevonden die vervolgens met behulp van de brancheorganisaties weer kunnen worden uitgerold," stelt Elrie Bakker. "Bovendien vormt een bedrijfschap een uitstekend platform voor werkgevers en werknemers om samen te werken aan de ontwikkeling van de bedrijfstak. Juist nu is dat goede overleg uiterst belangrijk." 

Veel kleine ondernemingen

Elrie Bakker is dan ook zeer teleurgesteld in de uitspraak van de Tweede Kamer. "Minister Kamp heeft, onder meer op basis van een uitvoerig onderzoek aangegeven dat er taken liggen voor product- en bedrijfschappen. Met name ook gericht op het midden- en kleinbedrijf in branches die minder goed georganiseerd zijn. Dat is ook door tal van betrokkenen, waaronder werkgevers- en werknemersorganisaties bepleit. Let wel het gaat in de detailhandel vooral om kleine ondernemingen. Deze ondernemers staan vaak alleen in hun zaak. Veel van hun tijd zijn zij kwijt met overleven en zorgen dat zij het hoofd boven water houden." 

Afgeslankt stelsel
Het HBD is het met het kabinet eens dat het stelsel van product- en bedrijfschappen gemoderniseerd en afgeslankt moet worden. "Het HBD heeft op dat vlak al belangrijke slagen gemaakt. Door duidelijk te kiezen voor een aantal kernthema's en heel uitdrukkelijk te kiezen voor een optimale samenwerking met de private organisaties enerzijds en de overheid anderzijds."

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

w langenberg

4-02-2012 15:34  |  

zou het dan eindelijk lukken
jaren betalen kleine winkeliers en ondernemingen verplicht aan het HBD zonder er ook maar enige respons of voordeel mee te hebben, en als je ze nodig hebt voor bepaalde vragen, hebben en weten ze er geen antwoord op.
mensen de kamer van koophandel regelt alles al, daar kan je wel met die vragen heen en krijg je wel antwoord
duizenden winkeliers voelen zich beetgenomen met de verplichting om jaarlijks een door hun vastgestelde bijdrage te moeten betalen, waar alleen de de hbd direkteur beter van word met zijn vorstelijke salaris waar balkenende nog jaloers op zal blijken te zijn
hoop dat er eindelijk een eind komt aan deze wet
wij ondernemers regelen het zelf wel

An Peters

15-02-2012 07:04  |  

Helemaal mee eens. Kan me goed indenken dat veel ondernemers daar zo instaan.

An Peters

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.