Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Urbanisering biedt ondernemingen talrijke kansen

20 november 2013 - Meer dan 100 ondernemers hebben op 13 november in Berlijn over de actuele ontwikkelingen van de wereldwijde verstedelijking gediscussieerd en zakelijke kansen besproken. In het middelpunt van het ondernemersforum stond de Nederlands-Duitse samenwerking.

 "Nieuwe urbane structuren zullen ons leven in de komende decennia hevig veranderen," zei Thomas Hoyer, voorzitter van de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK), die de bijeenkomst in het Huis van de Economie had georganiseerd. "We staan letterlijk aan het begin van een nieuw tijdperk. Duitse en Nederlandse bedrijven hebben daarbij grotere kansen, wanneer zij met elkaar samenwerken bij internationale projecten."

Digitaler, mobieler en ecologischer
Digitaler, mobieler en ecologischer, zo zal de stad van de toekomst er uitzien, benadrukten de verschillende experts. Al snel zullen mensen zelf hun groenten in huis verbouwen. Supermarkten beschikken in de toekomst zelf over hun producten zonder het gebruik van transportwegen of verlies van versheid, door zelf grote tuinen op hun dak aan te leggen, voorspelde Patrick Mijnals, trendwatcher bij het Zukunftsinstitut uit Frankfurt am Main. Grootstedelijke gebieden kunnen ontlast worden, wanneer voor elke nieuwe wooneenheid Carsharing-plekken meeverhuurd zouden worden, suggereerde Thomas Beermann, CEO van Car2Go. Friedrich Schneider, bestuurslid van het bedrijf Arcadis, gelooft daarentegen in een nieuwe vorm van openbaar streekvervoer. In superbussen met 250 km/h en ruime treinen met werkplekken kunnen pendelaars veel productiever zijn dan in de auto. "Een vaste werkplek zal snel tot het verleden behoren", weet Schneider zeker. "In deze tijd heeft men alleen nog maar een laptop nodig. Bureaus staan leeg en kunnen beter voor andere doeleinden gebruikt worden."

Megatrends
Volgens de Nederlandse toekomstonderzoeker Vincent Taapken van Urban Trendwatch is het voor de ondernemingen de uitdaging om de megatrends correct te interpreteren. Vooral de vastgoedmarkt moet compleet omdenken, naar kleinere projecten en individuelere plannen. "In onze landen zijn er – anders dan in Azië of Afrika – ook in de toekomst geen megasteden. Ons bevolkingsaantal zal niet verder toenemen, maar onze levensstijl verandert radicaal," zegt Taapken. Al snel zal het normaal zijn, veel dingen te delen, steden anders te organiseren en minder te verbruiken. De oplossing voor vele vragen ligt onder andere in de moderne technologie. Maar dit betekent dat ook de bedrijven nieuwe netwerken gaan vormen. "Er is nog veel potentieel voor de creatieve stad van morgen," vatte DNHK-bestuurder Hoyer samen. "Bedrijven hebben meer kansen, wanneer zij daarbij opener, branchen- en grensoverschrijdend denken."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.