Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

MKB onnodig op kosten gejaagd door SEPA?

11 november 2013 - Per 1 februari 2014 moeten alle organisaties en bedrijven in Nederland werken volgens de nieuwe betaling- en incassoregels van SEPA. In de praktijk gaat geen enkele instantie straks controleren of bedrijven zich aan deze nieuwe regels gaan houden.

Dat concludeert SEPAhelpdesk na gesprekken met diverse ondernemers, goede doelen, banken en autoriteiten.

Aan de slag met SEPA
SEPA is groots in de markt gezet vanuit de EU, vergelijkbaar met de overgang op de Euro. Volgens de laatste migratiemonitor van het Nationaal Forum SEPA, is 86 procent van het MKB bekend met SEPA. Toch voelt nog ruim een derde van de bedrijven zich niet aangesproken om aan de slag te gaan met SEPA. "Logisch, lijkt nu. Want vanuit de toezichthouders én vanuit de banken wordt niet gecontroleerd of bedrijven zich aan de nieuwe regels houden," zegt Jean-Paul Zuidema van de SEPAhelpdesk. "Enkele voorbeelden: machtigingen verkregen via telefoon of internet voor incasso´s zijn na 1 februari 2014 niet meer toegestaan. Een handtekening op papier is dan noodzakelijk. Echter niemand controleert dit. Een ander voorbeeld is dat klanten vooraf moeten worden geïnformeerd welk bedrag op welke (exacte!) datum automatisch wordt afgeschreven van hun rekening. Dit is verplicht, maar ook hier niemand die dit controleert."

Wat verandert er dan wél?
Onvermijdelijke veranderingen zijn het langere IBAN rekeningnummer en de uitfasering van het ClieOp formaat voor overboekingen en incasso opdrachten. Banken zullen alle ClieOp opdrachten na 1 februari 2014 weigeren. Daarnaast komen er nieuwe regels voor de aanlevering van batchbestanden en wordt de nieuwe IBAN acceptgiro ingevoerd.

Laat u niet gek maken
Bedrijven spelen handig in op de SEPA uitdaging waar organisaties voor staan; tegen extra kosten ClieOp opdrachten blijven insturen via dat bedrijf of het eigen boekhoudsysteem aanpasseb? Het commerciële belang ligt voor de hand. Men haalt alles uit de kast om een nieuwe plek te veroveren in het betalingsverkeer voor bedrijven. Duidelijk is dat overgaan op SEPA geld kost en voor veel bedrijven niets oplevert. Maar is het verstandig om als bedrijf vast te houden aan verouderde standaarden terwijl alle banken en landen in Europa overgaan op de nieuwe SEPA standaard? Wat is de meerwaarde van een extra schakel en extra kosten in het betalingsverkeer? Of is het verstandiger om eenmalig te investeren en de eigen organisatie en systemen aan te passen? Het loont de moeite voor bedrijven om deze vragen voor hun eigen organisatie te beantwoorden.

SEPA is dus een storm in een glas water?
Ja en nee. Ja: voor organisaties die een online boekhoudpakket en geen incasso´s of acceptgiro´s gebruiken is de impact zeer beperkt. Nee: voor organisaties die nu bedrijven incasso’s, batchbetalingen, acceptgiro’s of een verouderd boekhoudpakket gebruiken, kan de impact groter zijn. Ook hiervoor geldt; Bezint eer ge begint.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.