Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

SEPA: eenmalig instellen incassodata scheelt ondernemers zeeën tijd

10 oktober 2013 - Ondernemers zijn vanaf 1 februari 2014 verplicht om een incasso twee weken van te voren aan te kondigen bij debiteuren. Dat is één van de belangrijke aanpassingen die ontstaat door de invoering van de SEPA-richtlijnen.

Ondernemers kunnen echter veel tijd besparen door aan het begin van het jaar de incassodata voor het gehele jaar vast te leggen, stelt Wim Marijs van Accon avm. Ook kan eventueel in overeenstemming met de debiteur een kortere termijn worden overeengekomen.

Enorme impact
De invoering van SEPA heeft een enorme impact op het betalingsverkeer en is vooral risicovol voor organisaties die maatwerksoftware hebben, met verouderde software werken en organisaties die incasseren. Binnen het facturatieproces zijn ondernemers verplicht twee weken van te voren hun incasso aan te kondigen. ‘Wat veel ondernemers vergeten is dat ze die mogelijkheid ook aan het begin van het jaar hebben. Wanneer ze dat op de juiste manier doen, scheelt dat administratieve kracht en enorm veel tijd.’

Eenmalig instelling alleen voor vast incassobedrag
Het van tevoren aankondigen kan alleen wanneer er een vast bedrag per maand wordt geïncasseerd. Waar mogelijk is het dus verstandig als ondernemers zo veel mogelijk met een vaste abonnementsprijs gaan werken. Marijs: "Voornamelijk bedrijven in de kinderopvang of sportverenigingen met een vaste contributie kunnen tijd besparen door deze maatregel. Voor telecombedrijven die naast abonnement tegelijkertijd variabele kosten in rekening brengen, gaat deze mogelijkheid dus niet op."

Internationaal actief
Ondernemers die internationaal actief zijn moeten nog scherper zijn op de aanpassing van het systeem van betalingsverkeer. Binnen SEPA moeten bankrekeningnummers conform de laatste IBAN-richtlijnen zijn omgezet. Marijs: "Op de markt zijn daarvoor veel tools te vinden, waarmee u die omnummering snel voor elkaar krijgt. De tools zijn echter nationaal georiënteerd. Dus voor buitenlandse debiteuren moet u een oplossing in het buitenland vinden."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.