Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Export watersector stijgt ondanks economische tegenwind

5 november 2013 - De export van de watersector groeide in 2012 met 6,5 procent, naar een bedrag van 7,1 miljard euro. Dat positieve beeld geldt ook voor 2013: ruim 60 procent van de bedrijven verwacht dat de buitenlandse omzet van wateractiviteiten in 2013 zal toenemen, tegenover ongeveer een op de vijf dat een afname verwacht.

Dat maakt het Netherlands Water Partnership, het netwerk van organisaties in de Nederlandse watersector die internationaal actief zijn, bekend ter gelegenheid van de start van de International Water Week (4-8 nov) in Amsterdam. Meer dan 20.000 internationale professionals bezoeken deze week onze hoofdstad om actuele waterissues te bespreken.

De watersector
'De watersector' dat zijn kort samengevat alle bedrijven die zorgen voor schoon water en droge voeten, van drinkwater tot dijken, van afvalwaterzuivering tot nieuw land. De bedrijven in de watersector zijn, ondanks de ongunstige economische situatie, uitermate optimistisch over de ontwikkeling in 2013. Bijna driekwart van de ondervraagde bedrijven beoordeelt de huidige situatie op de buitenlandse markt voor wateractiviteiten als (zeer) gunstig. Vrijwel alle bedrijven zien de toekomst op het gebied van wateractiviteiten met (veel) vertrouwen tegemoet (87 procent). De meeste kansen voor de export van wateractiviteiten zien de bedrijven in Azië, op afstand gevolgd door Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. De ongunstige economische situatie in Europa, met veel landen die in een recessie verkeren, heeft tot gevolg dat Europa minder vaak wordt genoemd.
Voor de wateractiviteit waterbouw worden door de meeste bedrijven de beste toekomstkansen gezien, gevolgd door waterbeheer en afvalwater.

Politieke en economische agenda
Water zal de komende decennia een grote rol spelen op politieke en economische agenda's; de 'blauwe economie' is met name voor Nederland kansrijk. Daarbij gaat het zowel om waterschaarste als overstromingsrisico's. De recente ontwikkelingen in New York en Jakarta zijn voorbeelden van grote projecten waar de Nederlandse watersector een belangrijke rol speelt. Op de International Water Week zijn delegaties uit veertig landen waarmee Nederland op watergebied samenwerkt. Daarnaast zijn er vertegenwoordigers van megasteden in laaggelegen gebieden, die op uitnodiging van de gemeente Amsterdam hun toekomstige wateruitdagingen bespreken. Er is een grote bijeenkomst van partijen rond textielindustrie in Bangladesh, en hoe deze door duurzaam watergebruik de omstandigheden kan verbeteren. Burgemeester van der Laan reikt de eerste internationale 'Sarphati Sanitation' award uit, (50.000 eur) en er zijn tientallen sessies over onze nabije toekomst met water. Tijdens het Industrial Leaders Forum geven oa Coca Cola, Heineken, Friesland Campina en AkzoNobel aan welke rol water in hun toekomstscenario's speelt. Opening keynotes worden verricht door Minister Melanie Schultz van Haegen en Prins El Hassan Bin Talal, opvolger van Koning Willem Alexander bij de UNSGAB, de VN adviesraad over water en sanitatie.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Piet van Noort

5-11-2013 23:43  |  

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.