Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

MKB'er ook druk bezig naast de zaak

10 oktober 2013 - De meeste Nederlandse MKB'ers lopen thuis niet weg voor huishoudelijke taken. Meer dan de helft (57 procent) steekt na het werk de handen uit de mouwen. Wel hebben mannelijke ondernemers hun voorkeuren.

Zo maken vrouwelijke ondernemers veel vaker de wc schoon dan mannelijke collega's (60 procent versus 24 procent). Mannelijke ondernemers doen vooral klussen in en om het huis, doen de administratie en zetten de vuilnis voor aan de weg.
Dit blijkt uit onderzoek van BusinessCompleet onder 614 ondernemers (467 mannen en 147 vrouwen), merendeels HBO/WO opgeleid (447 deelnemers). 79 procent woont samen, 48 procent heeft thuiswonende kinderen.

Lange werkweek
De meeste ondernemers maken meer uren dan een normale werkweek van 40 uur. 25 procent geeft aan 40 tot 50 uur per week te werken, 21 procent 50-60 uur en elf procent zelfs meer dan 60 uur per week. Dat er zoveel uren worden gemaakt, komt vooral doordat er in de weekenden wordt gewerkt. Bijna de helft van de ondernemers werkt af en toe in het weekend, maar liefst 22 procent werkt dan minimaal een dagdeel. 32 procent geeft aan gemiddeld zes tot tien uur per weekend voor de zaak bezig te zijn.

Administratie vaak een last
De deelnemers houden zich gedurende de werkweek vooral bezig met uitvoerende werkzaamheden (productie en verkoop 35 procent, werven nieuwe klanten twintig procent en administratieve taken en verplichtingen negentien procent). Vooral de administratieve taken zien nogal wat ondernemers als een last. 29 procent geeft aan dat ze hieraan liever minder tijd zouden willen besteden. Een derde van de deelnemers geeft aan dat ze meer tijd zouden willen besteden aan het werven en bezoeken van nieuwe klanten.

Vrijwilligerswerk
Een druk ondernemersbestaan weerhoudt veel ondernemers er niet van om nog een andere functie te vervullen. 48 procent geeft aan actief te zijn in een andere functie. Bij deze groep scoort bestuurslid hoog met 30 procent, 25 procent is vrijwilliger en tien procent maakt tijd vrij voor het geven van training bij een sportclub.

Schoonmaker populair
Als te weinig tijd een issue is, dan komen al snel de huishoudelijke hulpen om de hoek kijken. Iets meer dan de helft van de ondernemers huurt mensen in. Hierbij is dan wel de kinderopvang meegerekend. De schoonmaker is populair met 21 procent, vooral als de partner fulltime of parttime buitenshuis werkt. Over het algemeen proberen de ondernemer en zijn/haar partner het huishouden echter zelf te runnen. Op de vraag 'wie zorgt bij jou/jullie voornamelijk voor de huishoudelijke taken' antwoordt slechts drie procent 'Daar huur ik anderen voor in'.

Vuilnisbak aan de weg zetten echte mannentaak
Zoals al even gesteld, zitten er nogal wat verschillen in de klusjes die mannen en vrouwen doen. Wat resultaten uit de reeks van bijna twintig huishoudelijke taken:
- Mannen brengen het vuilnis weg (70 procent versus 33 procent)
- Mannen doen meer klusjes om en aan het huis (67 procent versus 26 procent)
- Vrouwen wassen en drogen vaker de kleding (67 procent versus 20 procent)
- Vrouwen ruimen vaker het huis op (71 procent versus 46 procent)
- Vrouwen verschonen vaker de bedden (65 procent versus 28 procent)
- Vrouwen maken ook vaker de badkamer schoon (60 procent versus 26 procent)
- Vrouwen stoffen vaker af (56 procent versus 21 procent)
Ondernemers zijn ongeacht het geslacht te porren om te koken of de kinderen naar school te brengen dan wel te halen. Ook de kinderen naar bed brengen, de tafel dekken en afruimen, afwassen, boodschappen doen en stofzuigen doen beide seksen nagenoeg evenveel. Koken doen beide seksen even graag. Als minst favoriete bezigheid scoren thuis wc schoonmaken en de huishoudelijke administratie overigens even hoog.

Sporten
De meeste ondernemers houden nog tijd over om te sporten; dertien procent sport niet. De hoogste scores geven fitness (vijftien procent) en hardlopen (tien procent). Het gros van de deelnemers is tot vier uur per week aan het sporten.

Best tevreden
Al met al kan worden geconcludeerd dat de Nederlandse ondernemer best tevreden is over de verdeling privé en werk. 62 procent geeft aan redelijke tot erg tevreden over de verdeling. Vijftien procent geeft aan dat hij/zij te veel werkt en vindt het jammer dat ze niet wat vaker thuis zijn.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.