Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

AWVN ziet investeringsruimte van 36 miljard

9 oktober 2013 - Nederland moet snel werk maken van het opstellen van een nieuwe investeringsagenda gericht op verhoging van de kwaliteit van de beroepsbevolking, verbetering van het vestigingsklimaat om werk terug te halen naar Nederland, een beter werkende arbeidsmarkt en ontwikkeling van nieuwe technologie op het vlak van duurzaamheid (in het bijzonder energie en water).

Daarvoor kan op korte termijn 36 miljard euro beschikbaar komen. Een nieuw in te richten denktank zou zich moeten uitspreken over de investeringsagenda en de financiële onderbouwing, gericht op economische groei. Dat stelde de nieuwe directeur Harry van de Kraats van werkgeversvereniging AWVN tijdens het AWVN-jaarcongres in Den Haag. AWVN is de grootste werkgeversvereniging van Nederland en adviseert werkgevers op uiteenlopende terreinen waaronder pensioenregelingen.

Pensioen en vakantie
De 36 miljard euro kan komen uit de ‘schatkamer’ waarover Nederland beschikt, bijvoorbeeld in de vorm van het enorme Nederlandse pensioenvermogen en de vakantiestuwmeren. Van de Kraats: "Nederland heeft de grootste pensioenspaarpotten van de wereld als het wordt uitgedrukt in het nationaal product. Daarmee hebben we een enorm inactief vermogen gecreëerd dat niet of nauwelijks een bijdrage levert aan de kwaliteit van de samenleving en de economie."

Belastingclaim
Op het totale vermogen van Nederlandse pensioenfondsen van 1.000 miljard euro rust een (toekomstige) belastingclaim van 300 à 400 miljard euro. Volgens Van de Kraats is het haalbaar om daarvan tien procent vervroegd en snel te innen. Dat zou de financiële problemen van de overheid direct oplossen. Volgens hem kan dit zonder dat de belangen van pensioendeelnemers worden geschaad.
Vervroegde belastingheffing op pensioentegoeden kan mogelijk worden door opheffing van de zogenoemde ‘omkeerregeling’. Deze regeling bepaalt dat over pensioengeld pas belasting wordt betaald op het moment dat het als inkomen aan de pensioengerechtigde beschikbaar wordt gesteld. Volgens Van de Kraats is de logica achter deze regeling verdwenen en is hij zelfs contraproductief.

Vakantiestuwmeren
Een andere vorm van ‘schatkamergeld’ wordt gevormd door de zogenoemde vakantiestuwmeren. Op de balansen van Nederlandse ondernemingen naar schatting voor zestien miljard euro aan reserveringen voor niet opgenomen vakantiedagen. Daarmee is dat geld volstrekt onproductief, volgens Van de Kraats. AWVN zoekt nadrukkelijk naar mogelijkheden om ook van die zestien miljard een deel nuttig aan te wenden.

Investeringsagenda
Van de Kraats nodigt met zijn voorstel nadrukkelijk andere maatschappelijke organisatie, politieke partijen en wetenschappers uit om zich aan te sluiten bij het initiatief om een denktank in te richten die een investeringsagenda moet opzetten. "Het is tijd voor zoiets. We moeten af van de hokjesgeest. Vrijer denken. De gezamenlijke belangen zijn uiteindelijk groter dan de tegenstellingen."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.