Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Handelskamers: toekomst Europa ligt in de kustregio’s

28 november 2012 - Nederland, Duitsland en Scandinavië moeten nauwer samenwerken om zich als aantrekkelijke economische regio te profileren ten opzichte andere gebieden. Tot deze conclusie kwamen de deelnemers aan de eerste Noordwest-Europaconferentie in Hamburg op 23 november 2012.

De gemeenschappelijke kwaliteiten van deze regio, de maritieme infrastructuur, de nabijheid van offshore-energie en de beschikbare ruimte maken het tot een ideale economische vestigingsplaats. Meer dan 200 ondernemers uit de branches logistiek, energie en handel waren op uitnodiging van vijf Duitse Kamers van Koophandel in het buitenland – waaronder de Nederlands-Duitse Handelskamer – en de Handelskammer Hamburg naar de stad aan de Elbe gekomen. 

Geografisch perfecte locatie
Geografisch gezien vormt het noorden van Duitsland voor Nederlandse bedrijven een perfecte springplank naar de Scandinavische landen. "De afgelopen crisisjaren hebben aangetoond dat in de regio langs de Noord- en Oostzeekust het nieuwe kern-Europa ontstaat," analyseert Thomas Hoyer, logistiek ondernemer in Hamburg en voorzitter van de DNHK. "Hier wordt de toekomstige economische betekenis van de EU bepaald." De landen in het Noord- en Oostzeegebied hebben volgens hem te maken met vergelijkbare maatschappelijke en economische megatrends. "Het is belangrijk dat de politiek de belangen van deze sterke Europese regio doelgerichter voor het voetlicht brengt en netwerken in het bedrijfsleven actiever ondersteunt," aldus Hoyer. 

Zakelijke kansen
Kansen zijn er volgens het bedrijfsleven niet alleen door de goede infrastructuur en de strategische positie van het Noord- en Oostzeegebied. Ook de Duitse energietransitie biedt kansen voor de kustgebieden, zo meent Fritz Horst Melsheimer, preses van de Handelskammer Hamburg, naar aanleiding van de conferentie. "Wij geloven in de renaissance van de kust. De regio is gezien de toenemende storingsgevoeligheid het transport over land van groeiende betekenis voor productiebedrijven met een hoge im- en exportafhankelijkheid. De nabijheid van offshore-energiebronnen maakt het bovendien tot een aantrekkelijke vestigingsplaats voor energie-intensieve bedrijven."
De Noordwest-Europaconferentie richtte zich op drie hoofdthema’s: mobiliteit, energie en megatrends. Experts uit zes landen discussieerden daarbij voor het eerst over gezamenlijke ontwikkelingen en kansen. De conferentie vormde ook een tot nog toe uniek forum voor nieuwe zakencontacten in de regio.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.