Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Vakantiestuwmeer opgelopen tot zestien miljard euro

26 juni 2013 - Het totale stuwmeer van vakantiedagen is in twee jaar opgelopen tot zestien miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN. In 2011 vertegenwoordigde het vakantiedagenstuwmeer nog vijftien miljard euro.

Een vakantiestuwmeer is het totaal van alle vrije dagen dat de werknemers van een bedrijf nog tegoed hebben uit vorige jaren. Deze niet opgenomen dagen staan als verplichting op de ondernemingsbalans en gaan daardoor ten koste van de winst.

Stuwmeer-probleem
Van de aan het AWVN-onderzoek deelnemende bedrijven heeft 59 procent een stuwmeer-probleem. Bij die ondernemingen hebben de werknemers een gemiddeld overschot van 21 dagen uit vorige jaren (dus exclusief de dagen van 2013). Bij de bedrijven die aangeven geen probleem te ervaren, bedraagt het gemiddelde overschot nog altijd negen dagen. Uit het onderzoek blijkt dat werknemers gemiddeld nog zestien vrije dagen uit voorgaande jaren over hebben.

Verplichte vakantie
In een reactie op de onderzoeksresultaten bepleit AWVN onder meer vergroting van de mogelijkheden voor werkgevers om werknemers collectief vrije dagen te laten opnemen. Dit zou in het arbeidsvoorwaardenoverleg moeten worden afgesproken. AWVN: "Zowel ondernemingen als  werknemers hebben baat bij het opnemen van vakantiedagen. Het is goed voor de bedrijfswinst en draagt bij aan de continuïteit en de werkgelegenheid van de onderneming. Juist in een tijd waarin veel bedrijven overcapaciteit hebben, is dit een kans om leegloop te voorkomen."
AWVN adviseert zijn leden in het arbeidsvoorwaardenoverleg stevig in te zetten op het opmaken van vrije dagen. Het blijkt voor werkgevers moeilijk het aantal vrije dagen te sturen. "Het is een gevoelig onderwerp. Werknemers denken  gauw dat hun rechten worden aangetast. Dat is onjuist, maar verklaart wel waarom werkgevers terughoudend zijn."

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

27-06-2013 11:31  |  

Het ei van Columbus ! In januari 2014 alle vakantiedagen uitbetalen. Tegen een tarief van 50 % (inclusief premies), 6 miljard voor overheid, 6 miljard ter stimulering economie. 3% norm gehaald, Brussel blij, en dan eens echt hervormen !(en in 2015 de ABN in de verkoop...)

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.