Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Actie werkgever noodzakelijk voor verval vakantiedagen

19 juni 2013 - Per 1 juli 2013 vervallen de eerste wettelijke vakantiedagen met de nieuwe vervaltermijn van zes maanden. Niet alle werkgevers en werknemers zijn daarvan op de hoogte en dat kan ertoe leiden dat het doel van de wijzigingen van de vakantiewetgeving niet wordt bereikt.

Dat stelt mr. Elly Huijs, arbeidsjurist bij BW7 Arbeidsjuristen voor Ondernemers. "De gemiddelde Nederlandse werknemer heeft achttien vakantiedagen ongebruikt opgespaard. Dit stuwmeer aan vakantiedagen heeft een waarde van vijftien miljard euro, die als schuld op de balans van het Nederlandse bedrijfsleven staat." Om dit stuwmeer aan vakantiedagen aan te pakken is de vakantiewetgeving aangepast. 

Veiligheid en gezondheid
"De belangrijkste reden om de verjaringtermijn van wettelijke dagen terug te dringen is dat de veiligheid en gezondheid van werknemers in gevaar kunnen komen, wanneer werknemers onvoldoende gebruik maken van hun vakantiedagen," aldus Huijs. Om werknemers te stimuleren regelmatig vakantiedagen op te nemen, is de verkorte vervaltermijn in de wet opgenomen. Dat heeft tot gevolg dat per 1 juli 2013 de eerste wettelijke vakantiedagen, die zijn opgebouwd in 2012, komen te vervallen indien de werknemer deze nog niet heeft opgenomen. Huijs: "Het is echter wel van belang dat werkgevers en werknemers hiervan op de hoogte zijn. Immers, alleen dan zal men afspraken maken over de opname van de betreffende vakantiedagen vóór 1 juli 2013 en wordt vakantieopname daadwerkelijk gestimuleerd." Overigens kan de vervaltermijn schriftelijk worden verlengd, bijvoorbeeld in de cao of arbeidsovereenkomst. 

Vakantiedagen worden steeds duurder
"Maar ook omdat vakantiedagen jaarlijks duurder worden, is het voor werkgevers van belang de opname van vakantiedagen te stimuleren," aldus Huijs. "Omdat op grond van de nieuwe vakantiewetgeving de eerste wettelijke vakantiedagen per 1 juli 2013 vervallen, is dit hét moment om na te gaan om welke vakantiedagen het gaat, om vervolgens afspraken te maken over de opname van vakantiedagen." Op dit moment lopen nieuwe en oude verjaringstermijnen echter door elkaar heen. Dat zorgt voor veel onduidelijkheid bij werkgevers en werknemers. "Om werkgevers daar een handje bij te helpen, hebben wij een speciale actie op poten gezet. Werkgevers die lid worden van BW7 kunnen hun administratie van vakantiedagen gratis door onze arbeidsjuristen laten controleren. Door vervolgens goede afspraken te maken met werknemers kan het stuwmeer aan vakantiedagen verminderd worden en dat bespaart de werkgever uiteindelijk veel geld."

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Adriana van Schalken...

19-06-2013 08:55  |  

Ben erg benieuwd bij hoeveel werkgevers hier al goed over nagedacht hebben. Overigens wel goed dat er een 'houdbaarheidsdatum' aan de vakantiedagen zit, zowel voor de gezondheid van de werknemers als dat de vakantiedagen elk jaar duurder worden voor de werkgever

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.