Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Recessie drukt op cao-overleg

4 juni 2013 - De economische recessie heeft het cao-overleg in zijn greep. Het cao-overleg verloopt steeds moeizamer omdat de wens van vakbonden en de mogelijkheden die werkgevers hebben ver uit elkaar liggen.

Het aantal nieuwe cao’s blijft dan ook achter bij dat van voorgaande jaren, zij het dat het dieptepunt van vorig jaar niet wordt gehaald. Dat stelt AWVN in een tussenevaluatie van het cao-seizoen. 

Lagere loonstijging
In de 207 cao’s die in de eerste vier maanden van 2013 werden afgesloten, kwamen de betrokken werkgevers en werknemersvertegenwoordigers loonstijgingen overeen van 1,38 procent. In dezelfde periode vorig jaar was dat 1,6 procent. De trend is al meer dan een jaar dalend. De maximale looneis van de vakbonden is nog steeds 2,5 procent.
In het lopende cao-jaar valt op dat regelmatig eenmalige uitkeringen vaste loonstijgingen verdringen. Cao’s met een eenmalige uitkering hebben gemiddeld een (0,3 procentpunt) lagere contractloonstijging dan cao’s zonder zo’n uitkering. Het is nog niet duidelijk of dit eenmalig is of het begin van een trend. 

Grote verschillen
Opmerkelijk zijn ook de grote verschillen in loonafspraken tussen de verschillende sectoren, maar ook tussen grote en kleine bedrijven. Voor een belangrijk deel valt deze differentiatie samen met het onderscheid in cao’s uit sectoren gericht op de exportmarkt en cao’s gericht op de binnenlandse markt met bezuinigende overheid en zuinige consumenten anderzijds. In exportgerichte sectoren als bijvoorbeeld de chemie blijkt meer loonstijging mogelijk dan in binnenlandgerichte sectoren.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.