Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Voorjaarsrally in cao-overleg

3 mei 2013 - In het cao-overleg doet zich een kleine voorjaarsrally voor met stijgende loonafspraken. In april bedroeg de gemiddelde afgesproken loonstijging 1,64 procent. Dat is duidelijk hoger dan het gemiddelde van 1,41 voor alle in 2013 afgesproken cao’s.

Een en ander blijkt uit de maandelijkse voortgangsrapportage van AWVN. AWVN verklaart het hogere gemiddelde van april uit het relatief grote aantal industrie-cao’s dat werd afgesloten. In de industrie worden momenteel aanmerkelijk hogere loonafspraken gemaakt dan in de dienstensector. De meest gemaakte afspraken zijn de afgelopen maanden twee procent, gevolgd door nul en 1,5 procent. De twee-procent-afspraken betreffen vrijwel allemaal industrie-cao’s. Het onderscheid industrie versus diensten valt ruwweg samen met het onderscheid oriëntatie op de exportmarkt versus oriëntatie op de binnenlandse markt. De binnenlandse markt heeft te maken met een bezuinigende overheid en sombere consumenten. 

Hogere loonafspraken
Met de hogere loonafspraken in april lijkt een einde te zijn gekomen aan de dalende trend van de afgelopen twee jaar, startend met 1,9 procent in augustus 2011 en eindigend met een laagtepunt van 1,2 procent in februari 2013. AWVN voorziet dat de komende maanden de loonafspraken binnen de bandbreedte van 1,5 tot 1,75 procent zullen passen. 

Minder duurzame inzetbaarheid
De in 2013 afgesloten cao’s laten een trendbreuk zien wat betreft duurzame inzetbaarheid. De afgelopen jaren maakten cao-partijen telkens meer afspraken over duurzame inzetbaarheid dan het jaar ervoor. In de huidige recessie (de derde op rij) neemt voor het eerst in vijf jaar het aantal akkoorden met kwalitatieve afspraken over duurzame inzetbaarheid af. Het gaat daarbij om concrete afspraken rond onder meer scholing, oudere werknemers, werk- en stageplaatsen voor jongeren en vitaliteit van werknemers.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.