Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Veel meer kledingwinkels failliet

22 mei 2013 - Het aantal failliete kledingzaken is in de eerste vier maanden van dit jaar fors toegenomen. Vooral kleinere winkels sluiten sneller hun deuren. Dat blijkt uit cijfers die Faillissementsdossier.nl bekend heeft gemaakt.

In totaal gingen er in de maanden januari tot en met april 105 modezaken bankroet tegen 60 in de overeenkomstige periode vorig jaar. 

Zwaar weer
Kledingwinkels hebben het zwaar. Over geheel 2012 daalde hun omzet met gemiddeld zes procent. Er werd vooral minder damesmode verkocht. Dit jaar zet deze lijn door. Volgens het CBS zagen non-foodwinkels hun omzet in maart gemiddeld liefst twaalf procent dalen ten opzichte van maart 2012. Doe-het-zelfwinkels, kledingwinkels en textielsupermarkten waren de grootste verliezers. 

Hobby
De economische crisis en de stijgende verkoop via internet spelen de modewinkels parten. Volgens Inretail, de brancheorganisatie voor de non-fooddetailhandel, leggen vooral kleine, minder professionele winkels sneller het loodje. "Mensen die bij wijze van spreken vanuit een soort hobbyisme een kinderkledingwinkeltje beginnen en er na een jaar achter komen dat het allemaal toch iets minder gemakkelijk is dan ze hadden gedacht," schetst woordvoerder Paul te Grotenhuis. Inretail, het vroegere CBW-Mitex, staat niet te kijken van de toename van het aantal faillissementen. Al in het in 2010 gepubliceerde onderzoek Retail2020 voorspelde Inretail dat in 2020 een derde van de detailhandelswinkels zou verdwijnen. "Nederland is overbewinkeld," aldus Te Grotenhuis. "Om alle winkels goed te laten draaien, zouden we eigenlijk 50 miljoen inwoners moeten hebben en die hebben we niet." 

Recordaantal faillissementen
Retail2020 lijkt te worden bewaarheid. Alleen al in de eerste vier maanden van dit jaar steeg het aantal winkels dat failliet ging met twintig procent tot 337. In totaal ging in Nederland in de eerste vier maanden van dit jaar een recordaantal van 4.517 bedrijven failliet. Dat is een toename met dertien procent ten opzichte van de overeenkomstige periode in 2012.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.