Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Havo-ers bedenken energie-efficient product tijdens European Sci-Tech Challenge

25 april 2013 - Meer dan 60 middelbare scholieren uit negen Europese landen deden vorige week mee aan de Europese Sci-Tech Challenge in Milaan, Italië. Zij kregen 24 uur de tijd om te komen met een product, een schema, een dienst of een innovatie die de energie-efficiëntie kunnen verbeteren in de steden van morgen.

De scholieren hebben hierbij hun taal- en culturele barrières overwonnen en hun kennis, creativiteit en ondernemerschap toegepast. Het winnende team won het goud met hun idee om energie te sparen door ondermeer autodaken te voorzien van zonnepanelen, plastic tassen te laten vervangen door tassen van maismeel en huizen te voorzien van grasdaken. 

Nederlandse prijs
Nederlandse deelnemer Stan Wentholt won met zijn team de derde prijs. Het team bestond uit studenten uit Noorwegen, Frankrijk, Rusland, België, Nederland. Stan is leerling van het Da Vinci College uit Leiden. Deze school won de nationale Sci-Tech Challenge die in maart plaatsvond bij ExxonMobil in Rotterdam. 

Sci-Tech Challenge

De Sci-Tech Challenge is een programma gesponsord door ExxonMobil en uitgevoerd in samenwerking met Junior Achievement Young Enterprise (JA-YE), de moederorganisatie van Jong Ondernemen. Het programma moedigt studenten in de leeftijd van vijftien tot achttien jaar aan om op een praktische manier na te denken over energieproblematiek in de toekomst. De Sci-Tech Challenge maakt deel uit van een breder initiatief van JA-YE en ExxonMobil om jonge Europeanen warm te maken voor een studie in exacte vakken (Science, Technology, Engineering en Mathematics -STEM) en een carrière daarin te overwegen. De scholieren leren inzien hoe belangrijk deze vaardigheden zijn om toekomstige energieproblemen op te kunnen lossen. Alle deelnemende scholieren doen mee aan het ondernemerschapprogramma van Jong Ondernemen. 

Noodzaak

"We weten hoe bijzonder waardevol het is om STEM-vaardigheden te combineren met ondernemerschap. De Sci-Tech Challenge is een voorbeeld waarbij leerlingen uit heel Europa en deskundigen uit het bedrijfsleven samenkomen om op een ondernemende manier de uitdagingen van morgen aan te pakken," zegt Caroline Jenner, CEO JA-YE Europe. Ook de Europese Commissie onderstreept de noodzaak van het ontwikkelen van STEM-vaardigheden. De Sci-Tech Challenge inspireert in dit kader leerlingen om hieraan gerelateerde studies te kiezen en een loopbaan hierin te overwegen. Onderzoek toont aan dat de behoefte aan STEM-functies de komende tien jaar enorm zal stijgen. Het aantal gekwalificeerde afgestudeerden in deze vakgebieden houdt echter geen gelijke tred. 

Actieve belangstelling

Sinds de start van het programma drie jaar geleden hebben meer dan 300 vrijwilligers van ExxonMobil zich ingezet voor het project. Ruim 11.000 studenten binnen Europa hebben door middel van klasbezoeken, on-line tools en een nationale wedstrijd praktijkervaring opgedaan en hiermee begrip van werkelijke business en energie-uitdagingen gekregen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.