Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bouwend Nederland jaagt lokale infraprojecten aan

14 maart 2013 - Het lokale bedrijfsleven wordt geconfronteerd met lokale overheden die huiveriger dan ooit zijn om nieuwe projecten te starten. Ook worden bestaande onderhoudsprojecten uitgesteld.

Tegenvallende opbrengsten, bezuinigingen vanuit de Rijksoverheid, de Wet HOF en afschrijvingen op gronden drukken zwaar op de begrotingen en beperken de investeringsbudgetten. Sinds enige tijd werkt Bouwend Nederland met succes aan het 'lostrekken' van gestagneerde woningbouwprojecten. Nu gaat Bouwend Nederland ook onderzoeken welke infraprojecten door middel van PPS tóch kunnen doorgaan. 

Braafste jongetje van de klas
Richard Mulder, beleidsadviseur infrastructuur bij Bouwend Nederland, licht toe: "Nederland is met zijn Wet Hof op Europees niveau wederom het braafste jongetje van de klas. We zien dat lagere overheden geconfronteerd worden met enorme bezuinigingen. Er wordt mede daardoor niet meer geïnvesteerd in onderhoud en aanleg van infrastructuur. Op zich begrijpelijk, want er is nu eenmaal minder geld te verdelen. Echter, daarbij wordt vergeten dat de infrastructuur ontzettend belangrijk is voor de lokale economie. Niet investeren zorgt voor stagnatie in de lokale economische groei en werkgelegenheid." 

Niet blind investeren
Bouwend Nederland roept niet dat er blind geïnvesteerd moet worden. Wel willen we in overleg met alle betrokkenen onderzoeken of de infrastructurele projecten die nu op de plank blijven liggen, toch kunnen worden uitgevoerd. De sleutel daarbij is de rol van Publiek Private Samenwerking (PPS). PPS-projecten zijn aantoonbaar tien tot vijftien procent goedkoper op de gehele levenscyclus van het werk, op tijd klaar én blijven binnen budget. Mulder: "Bovendien telt het in sommige gevallen ook niet mee voor het EMU-tekort begrotingstekort." 

Inventarisatie
Daarom heeft Bouwend Nederland een inventarisatie gemaakt van infraprojecten die momenteel op de plank liggen. Criteria daarbij waren de aantoonbare noodzaak van het project en het moet een combinatie bouw- en onderhoud betreffen. De RebelGroup gaat nu in opdracht van Bouwend Nederland zogenaamde 'quick-scan' businesscases maken per project, om zo bezien of PPS inderdaad voor doorgang en zelfs versnelling van het project kan zorgen. "PPS is een middel. Het gaat erom dat lokale overheden verstandig met geld omgaan, en tegelijkertijd blijven investeren in de lokale infrastructuur. Wanneer blijkt dat PPS inderdaad als katalysator kan werken, zullen we met alle betrokken partijen om tafel gaan om voortgang te realiseren."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.