Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'ZZP’er wil door MKB-Nederland worden vertegenwoordigd’

4 januari 2013 - 71 procent van de Zelfstandigen Zonder Personeel in Nederland zou het liefst door MKB-Nederland vertegenwoordigd willen worden in de belangenbehartiging en lobby in Den Haag. De ZZP’er is immers een ondernemer. Waarom dan belangenbehartiging door een aparte ZZP-club?

Van de ZZP’ers die NIET bij een (landelijke) ZZP-club zijn aangesloten, wil zelfs 91 procent zich aansluiten bij MKB Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek onder 721 ZZP’ers dat ZZP Netwerk Nederland in de afgelopen weken heeft gehouden.De leden van ZZP Netwerk Nederland en PZO (Platform Zelfstandige Ondernemers) scoren beiden hoog op de vraag of de ZZP’er door MKB-Nederland zou moeten vertegenwoordigd. Deze percentages zijn respectievelijk 82 procent en 81 procent.
Van de stichting ZZP-Nederland vindt 61 procent van de leden dat eigenlijk MKB-Nederland de belangenbehartiging van Zelfstandigen Zonder Personeel ter hand moet nemen. Bekend was echter al wel dat de leden van ZZP-Nederland wél tevreden zijn over het collectieve inkooppakket dat ZZP-Nederland biedt en de wijze waarop ZZP-Nederland zich in Den Haag laat horen.
Van de leden van FNV Zelfstandigen, vindt ‘slechts’ 24 procent dat MKB-Nederland deze rol op zich moet nemen. 

Oplopende percentages
Uit het onderzoek bleek verder dat naarmate men langer onderneemt, men in toenemende mate vindt, dat ZZP’ers gewoon bij MKB-Nederland thuishoren.
Van de ZZP’ers die korter dan één jaar ondernemen, vindt 44 procent dat ze thuishoren bij MKB-Nederland. 59 procent van de ZZP’ers die tussen één en drie jaar ondernemen, vindt dat MKB-Nederland deze taak op zich moet nemen.
Voor ondernemers die tussen de vier en zeven jaar ondernemen, is dit percentage al 76 procent.
Voor ZZP’ers die tussen de acht en vijftien jaar ondernemen loopt dit percentage op tot 78 procent. Van ZZP’ers die langer dan vijftien jaar zelfstandig zijn, is 93 procent voorstander van de ZZP-lobby door MKB-Nederland. 

Minachting

In diverse LinkedIn-groepen voor ZZP’ers is er in de afgelopen week redelijk wat gediscussieerd over deze vraag. "De bottomline is dat veel ZZP’ers vanuit de politiek, de media en zelfs ook de eigen belangenbehartigers een stuk ‘minachting’ voelen voor de ZZP’er," zegt Helmers. "Opvallend is dat de leden van FNV Zelfstandigen over het algemeen juist niet zo gecharmeerd zijn van MKB-Nederland." Helmers vindt het verder ‘verrassend opvallend’ dat de percentages van PZO en zijn eigen ZZP Netwerk Nederland dicht bij elkaar liggen. "We weten wel dat een flink aantal leden van PZO óók lid is bij ZZP Netwerk Nederland."

Oproep aan MKB-Nederland
"Het is feitelijk onbegrijpelijk dat MKB-Nederland al een jaar of tien geleden blijkbaar niet heeft ingezien dat de groei van het aantal ZZP’ers in Nederland grote vormen zou aannemen. Deze doelgroep hebben ze dus gemist waardoor andere landelijke ZZP-clubs ontstonden. Maar als we met z’n allen roepen dat de ZZP’er een ondernemer is, dan is de conclusie logisch. Voor MKB-Nederland een mooie uitdaging, zo lijkt me," besluit Helmers.

Doorsturen  |  3  |  Nieuwsbrief

Reacties

Adriana van Schalken...

4-01-2013 09:42  |  

Of ik lees eroverheen/zie ik het niet of ik loop achter met het nieuws, maar wat is de reden waarom zzp'ers willen dat MKB-Nederland ze vertegenwoordigd? Zijn ze beter voor zzp'ers? Kan MKB-Nederland meer voor zzp'ers betekenen in de politiek?

Marcello van den Bro...

7-01-2013 11:14  |  

Logisch. Ik ben zzp-er, ben ondernemer en wil ook door MKB-Nederland worden vertegenwoordigd.

Ren�

10-01-2013 14:06  |  

Heb ff gechecked op de koninklijke MKB NL. ZZP in het zoekscherm levert bijna niets op. Zie ook nergens enige belangenbehartiging voor zzpers op hun site. Wellicht kan MKB NL hier een reactie geven.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.