Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'ZZP onzichtbaar in Regeerakkoord'

12 november 2012 - Het Regeerakkoord is voor zelfstandigen zonder personeel niet echt bemoedigend of stimulerend. De zzp’er is niet in beeld, wordt niet of hoogstens zijdelings genoemd. Wel delen zelfstandigen in de lastenverzwaring. Dat stelt de VZZP.

Zoals eerder gemeld zullen wijzigingen in het belastingstelsel zzp’ers niet ongemoeid laten (afschaffen van vrijwel alle aftrekposten/fiscale regelingen, zoals starters-meewerk- en zelfstandigenaftrek). Er wordt een winstbox geïntroduceerd. Het betekent dat de IB-ondernemer (IB=InkomstenBelasting) straks te maken krijgt met één belastingtarief van 28 procent. Hoeveel hiervoor vanuit het oogpunt van vereenvoudiging van fiscale regels ook valt te zeggen, de ‘winst’ van de winstbox, weegt niet op tegen het verlies van aftrekposten. De stimulerende werking die deze hebben, bijvoorbeeld ook in de eerste jaren van een startende onderneming, valt weg. 

Inkomenseffecten

Omdat de veranderingen ingrijpend zijn mag van het kabinet worden gevraagd en verwacht dat een realistische raming wordt gegeven van de inkomenseffecten van deze maatregelen op zzp’ers. Voor velen kunnen het weleens harde tijden worden. Er speelt ook nog iets anders. Zelfstandigen zonder personeel maken een steeds groter deel uit van de beroepsbevolking. Daarin zou de overheid de aansporing moeten vinden om ondernemerschap te stimuleren en te waarderen. Geen ontmoedigingsbeleid, maar een bemoedigingsbeleid. Hier is nog werk aan de winkel voor het nieuwe kabinet.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Adriana van Schalken...

12-11-2012 13:58  |  

Ik vraag me af of dit plan door de rest van het kabinet en de achterban gesteund wordt. Het wordt maar niet makkelijker gemaakt. Wat als er door deze plannen een grote groep zzp'ers hierdoor werkeloos raakt?

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.