Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Nederland over vijf jaar nog steeds in top van wereldhandel

12 november 2012 - De komende vijf jaar blijft Nederland nog tot de top van de wereldwijde handelsnaties behoren, ondanks de opkomst van Aziatische landen. Dit blijkt uit ramingen van de International Trade Study van het ING Economisch Bureau.

Nederland speelt een belangrijke rol als wereldwijde exporteur. In zeven van dertien te onderscheiden exportproductgroepen staat Nederland in de top tien van grootste exporteurs. De Nederlandse economie is op dit moment vooral goed in het exporteren van landbouwgrondstoffen, industriële machines, voeding/voedingsproducten en chemie. Daarnaast vormen kantoorartikelen, telecomapparatuur en elektronische apparaten belangrijke productgroepen in de Nederlandse export, maar hierbij is ook veel sprake is van wederuitvoer. Voor alle genoemde categorieën wordt voor de komende jaren de groei niet hoog ingeschat. Dit komt omdat de groei in de vraag naar dit soort producten vanuit de wereldwijde groeimarkten, beperkt is. Dit zijn de landen die naar onze verwachting de hoogste importgroei zullen laten zien, hetzij in absolute termen, hetzij in procentuele termen. Hieronder valt vanzelfsprekend China - zowel absoluut als relatief de grootste groeier - Aziatische landen als Korea, Taiwan, Vietnam, maar ook Duitsland en de VS. Deze laatste twee landen zullen vanwege hun omvang ook in de komende jaren fors bijdragen aan een grotere wereldwijde vraag. 

Drie belangrijke productgroepen
De ING International Trade Study maakt op basis van de ontwikkeling van handelsstromen in de wereld een raming wat deze wereldwijde groeimarkten tot 2017 met name zullen importeren. Opvallend is dat er drie voor Nederland belangrijke productgroepen sterk overeind blijven: chemie, industriële machines en landbouwgrondstoffen. Voor wat betreft de chemie liggen er – naast China en Rusland – ook kansen in Taiwan, Duitsland, Indonesië en India. Voor industriële machines zijn er met name in China, Rusland, maar ook in Vietnam, Indonesië en Thailand kansen. De export van landbouwgrondstoffen zal naar verwachting ook richting China en Rusland grote groei laten zien.
Ondanks het belang van deze Aziatische groeilanden wordt de grootste absolute groei voor de Nederlandse export echter niet bij de Aziatische landen, maar eerder dicht bij huis verwacht.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.