Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Mkb gaat twintig procent energie besparen

21 september 2012 - 500 mkb-ondernemers, van bakkers en slagers tot aan recreatie-, horeca- en metaalverwerkingsbedrijven, gaan zich inspannen om in anderhalf jaar tijd twintig procent energie te besparen op de werkvloer.

MKB-Nederland voorzitter Hans Biesheuvel heeft gisteren tijdens het Ondernemerscongres in Apeldoorn het officiële startsein gegeven voor 21 initiatieven die vallen binnen de MKB Green Deal, het duurzaamheidconvenant dat MKB-Nederland eerder dit jaar afsloot met het ministerie van EL&I. In de verschillende deelprojecten met onder meer brancheverenigingen, bedrijventerreinen en overheidsorganisaties, gaat het om relatief simpele energiebesparingsmaatregelen waar mkb-bedrijven laagdrempelig gebruik van kunnen maken. 

Praktijkgerichte aanpak
Uit eerdere onderzoeken en projecten blijkt dat een gebrek aan geld, tijd en knowhow mkb-bedrijven er nu nog te veel van weerhoudt om met energiebesparing aan de slag te gaan. Met de MKB Green Deal projecten wil MKB-Nederland voor deze problemen oplossingen vinden, het besparingspotentieel inzichtelijk maken en ondersteuning bieden aan bedrijven die energiezuiniger willen ondernemen. Het doel van de projecten is om samen met de 500 deelnemende bedrijven 100.000GJ te besparen, wat gelijk staat aan een jaarlijks energieverbruik van ruim 1.250 huishoudens. Door deze praktijkgerichte aanpak laat MKB-Nederland zien dat reductie van energieverbruik binnen het mkb zonder veel inspanning mogelijk is. 

Concrete oplossingen

In elk Green Deal project gaan ondernemers uit een bepaalde branche of regio aan de slag met eenvoudige, concrete en gerichte maatregelen, zoals het vervangen van de verlichtingsinstallatie (binnen en of buiten) en het goed inregelen van de verwarmingsinstallatie. Veel ondernemers realiseren zich niet dat deze (grote) energieverbruikers een groot besparingspotentieel hebben.
Binnen de verschillende projecten zullen ook minimaal twintig ondernemers de reductiedoelstelling van twintig procent bereiken door gebruik te maken van duurzaam opgewekte energie. 

Bundeling van kennis en ervaringen

De ervaringen, kennis en tips die gedurende deze Green Deal aanpak ontstaan, zal MKB-Nederland bundelen en als voorbeeld ter beschikking stellen aan ondernemers en belangrijke stakeholders. Ook zal tijdens de duur van de projecten continue kennisuitwisseling tussen de verschillende initiatieven en deelnemers plaatsvinden.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.