Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Polen blijven eerste keus in tuinbouwsector

27 juni 2012 - Tuinbouwbedrijven in Nederland verkiezen de inzet van Poolse arbeidsmigranten boven die van langdurig werklozen. Gevraagd naar de beslissingsfactoren geeft ruim een derde van de tuinders (37 procent) aan de voorkeur te geven aan Polen vanwege hun arbeidsmentaliteit.

Andere factoren die meespelen zijn de productiviteit (21 procent), de flexibiliteit (21 procent) en de betrouwbaarheid (21 procent). Dit blijkt uit onderzoek van Holland Contracting.

Langdurig werklozen
De overheid stimuleert langdurig werklozen om in de tuinbouw te gaan werken. Hierdoor wordt verwacht dat een deel van deze groep uitkeringsgerechtigden een baan zal vinden in de tuinbouwsector. Doordat de productiviteit van Polen echter over het algemeen hoger ligt en zij vaak flexibeler zijn in het aantal uren dat zij inzetbaar zijn, blijft de tuinbouwsector vasthouden aan de inzet van arbeidsmigranten. Daarnaast geven tuinders aan dat ook de kennis die arbeidsmigranten hebben van de uit te voeren werkzaamheden, hen een voorsprong geeft op de langdurig werklozen. 
Volker van Vuurde, directeur van Holland Contracting: "De positieve ervaringen die tuinders hebben met arbeidsmigranten, zorgen ervoor dat zij langdurig werklozen niet direct zien als mogelijke vervangers voor het vervullen van arbeid. In tegenstelling tot de groep uitkeringsgerechtigden kiezen arbeidsmigranten vrijwillig voor het werken in de tuinbouw, waardoor zij zeer gemotiveerd zijn. Bovendien bieden arbeidsmigranten de flexibiliteit waar tuinders behoefte aan hebben. Deze factoren samen resulteren in een hogere productiviteit. In een markt waar de prijzen onder druk staan, is dit zeer belangrijk."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.