Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Nederland weer grootste exporteur richting Duitsland

6 maart 2012 - Nederland was ook in 2011 de grootste exporteur van goederen richting Duitsland. Dit meldt de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) op basis van actuele cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek. Gezien de gunstige conjuncturele situatie in het buurland biedt de handel met Duitsland ook voor dit jaar goede perspectieven.

Zelfs zonder de traditioneel grote wederuitvoerwaarde heeft Nederland in 2011 volgens de DNHK voor 82,1 miljard euro naar Duitsland geëxporteerd. Daarmee werd China (79,1 miljard euro) weer van de eerste plaats verdrongen. In 2010 verkocht Nederland slechts goederen ter waarde van 67,2 miljard euro aan Duitsland. "De enorme stijging heeft veel te maken met de gunstige economische ontwikkeling in Duitsland, dat het BNP vorig jaar met drie procent zag groeien," zegt Axel Gerberding, directeur van de Handelskamer. "Ook de stabiele particuliere consumptie draagt aan het goede handelsklimaat bij," aldus Gerberding. "Eerder was dit de achilleshiel van de Duitse economie. Nu zien we dat de consumentenbestedingen zich ontwikkelen tot steunpilaar van de economie." 

Sterke stijging
Het totale handelsvolume tussen Nederland en Duitsland lag in 2011 op een sterk gestegen niveau van 151,4 miljard euro. Nederland importeerde uit Duitsland goederen ter waarde van 69,3 miljard euro en was daarmee ook de op twee na grootste afzetmarkt voor Duitse producten na Frankrijk en de VS. Qua totaal handelsvolume met Duitsland streeft alleen Frankrijk ons voorbij (handelsvolume 168 miljatd euro). 

Exportproducten
Nederland leverde aan Duitsland vooral minerale brandstoffen en olieproducten (21,5 miljard euro), gevolgd door chemische producten (16,1 miljard), machines en elektrotechniek (11,5 miljard euro). Omgekeerd zijn Duitse machines met een volume van 17,8 miljard de belangrijkste importproducten naar Nederland. Verder kocht Nederland vooral chemische producten (14,7 miljard euro) en halffabrikaten (9,6 miljard euro) uit Duitsland .
"De Duitse machinebouw en de autoindustrie laten ondanks de crisis een goede ontwikkeling zien," benadrukt Gerberding. Dit biedt ook in 2012 goede perspectieven voor Nederlandse toeleveranciers. "De chemische branche ontwikkelt zich goed, en zelfs de Duitse bouwbranche is gematigd optimistisch," aldus de DNHK-directeur. "Weliswaar zal de economische groei dit jaar duidelijk vertragen, maar toch op lager niveau dan in 2011 doorzetten," stelt Gerberding. De DNHK verwacht voor Duitsland een groei van het BNP met een procent en een verdere teruggang van de werkloosheid. "Dit biedt uiteraard positieve vooruitzichten voor de bilaterale handel."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.