Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Opvolgingsregeling leidt onnodig tot familieconflicten

9 december 2011 - De huidige Successiewet en de hierin opgenomen bedrijfsopvolgingsregelingen leiden onnodig tot conflicten. Dat zeggen BDO en de Universiteit van Tilburg. Gezamenlijk onderzochten zij de mogelijkheden van de invoering van een alternatief, de boedelfaciliteit, een onderzoek waar de Tweede Kamer op had aangedrongen.

Het onderzoek toont aan dat andere erfgenamen, niet beoogde bedrijfsopvolgers, in de praktijk toch bij de opvolging worden betrokken, om zo de fiscale regeling optimaal te kunnen benutten. Een ongewenste uitwerking, aldus de onderzoekers. 

Verkrijgersvrijstelling
De huidige faciliteit is een verkrijgersvrijstelling. Dit houdt in dat als vader overlijdt terwijl op dat moment maar een van zijn drie zonen in het familiebedrijf werkt, alleen die ene zoon de aandelen in de vennootschap van vader verkrijgt. De andere broers krijgen alleen geld uit de nalatenschap of een vordering in geld op broer één, maar de vrijstelling geldt alleen voor de verkrijging van broer één. "Om de fiscale faciliteiten toch te benutten worden de overige kinderen vaak ook min of meer geforceerd betrokken in de bedrijfsopvolging. De faciliteiten beïnvloeden derhalve de vormgeving van die bedrijfsopvolging. Daarnaast kunnen er onnodige conflicten in de familie ontstaan," aldus Toine van Beers, fiscalist en partner bij BDO. 

Boedelfaciliteit
Met de invoering van een boedelfaciliteit zouden alle erfgenamen voor de vrijstelling in aanmerking komen. "De Tweede Kamer heeft al eerder aangedrongen op een onderzoek naar een boedelfaciliteit, dit hebben wij nu verricht. De wetgever heeft de boedelfaciliteit tot op heden steeds afgewezen omdat alleen de bedrijfsopvolger een vrijstelling nodig heeft. Ons onderzoek toont aan de praktijk denkt dat een boedelvrijstelling leidt tot een eenvoudiger toepassing van de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten. Wel geven de respondenten aan dat een boedelvrijstelling niet mag leiden tot een soberder regeling," besluit Van Beers.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.