Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

Drie manieren om te besparen op salarisverwerkingskosten

Door: Wilco van Leest, 03 december 2013 - Te dure bedrijfsonderdelen zijn een loden bal aan het been van veel organisaties. Want hoewel het voorzichtig lijkt alsof Nederland de economische crisis te boven komt, hangen bezuinigingen en lastenverzwaringen nog steeds als een grote donderwolk boven veel organisaties. Het consumentenvertrouwen laat weliswaar een voorzichtig herstel zien, maar dit trekt de economie nog niet uit het slop.

In het nieuws verscheen recentelijk dat de werkloosheid piekt in 2014. Organisaties gaan nog scherper letten op de overheadkosten van verscheidene afdelingen om te beoordelen of daar efficiëntieslagen te behalen zijn. Salarisadministratie is een tak waar nog veel te winnen valt. Stel, een organisatie heeft vanwege de economische situatie het personeelsbestand van 500 medewerkers moeten inkrimpen naar 250. Veel bedrijven hebben een eigen salarisadministrateur in dienst. Die maakt gebruik van software en hardware om zijn werk goed te kunnen doen. Met minder werknemers nemen de kosten van de salarisadministratie toe als we deze afzetten tegen de kosten per salarisstrook. Afscheid nemen van de salarisadministrateur is niet altijd een goede keuze. Het is verstandiger om de processen rondom salarisverwerking beter in te richten en zo kosten te besparen.

Er zijn, afhankelijk van individuele situaties, drie stappen om slimmer te besparen op de kosten van de salarisadministratie:

1. Zet de software in de cloud
Het is mogelijk om de salarisapplicatie in de cloud te zetten. Hierdoor hoef je de software niet actueel te houden omdat de leverancier dit voor je doet. Dit scheelt tijd. Er zijn namelijk regelmatig nieuwe updates (als gevolg van bugfixes of wijzigingen in wet- en regelgeving). Bovendien is het niet nodig om speciale hardware (zware pc's, of IT-infrastructuur aan te schaffen en te onderhouden). De software draait op elke pc of laptop die verbonden is met internet.

2. Besteed werkzaamheden uit
De eerste stap is voldoende om volledige besparingen te realiseren als je een eigen salarisadministrateur in dienst hebt. Is er geen kennis van de salarisadministratie of is deze onvoldoende, dan is uitbesteding van de salarisverwerking een betere optie. Het is dan niet meer nodig om de kennis over wet- en regelgeving te onderhouden. Werknemers kunnen zich richten op andere belangrijke taken. En je bent er zeker van dat je maximaal profiteert van de wettelijke mogelijkheden.

3. Kies een flexibel pakket
Regeren is vooruitzien, luidt het gezegde. Het kan zijn dat het bedrijf in de toekomst weer gaat groeien. Met een flexibel salarispakket is het mogelijk om op die groei in te spelen. Het is daardoor mogelijk dat de salarisadministrateur in de toekomst weer zelf de werkzaamheden gaat uitvoeren. Bij deze stappen is het verstandig om te kiezen voor een uitbestedingsvorm waarin het mogelijk is dat organisaties blijven werken in de eigen omgeving met bijbehorende regelingen en opbouw van historie. Want in het geval van je salaris moet je erop kunnen vertrouwen dat je medewerkers iedere maand op tijd het juiste salaris ontvangen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Over de auteur:

Wilco van Leest werkt sinds 2010 als Product Manager HR Solutions voor UNIT4. Hij houdt zich bezig met het managen van de product levenscyclus van strategische planning tot tactische activiteiten. Daarnaast werkt hij samen met verschillende afdelingen bij het ontwikkelen en implementeren van een bedrijfsbreed go-to-market plan. Voor zijn huidige functie was hij onder andere werkzaam als Consultant en als Manager Projecten en Ontwikkeling voor People Partners, onderdeel van UNIT4. http://www.unit4.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.