Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

Ziektekostenverzekering voor ondernemer

Door: Geld.nl , 29 oktober 2013 - Ook als ondernemer bent u verplicht een zorgverzekering af te sluiten. U heeft hiervoor verschillende mogelijkheden. Zo kunt u een reguliere zorgverzekering afsluiten, maar u kunt ook kiezen voor een speciale ondernemerszorgverzekering.

Verschillende verzekeraars, zoals ONVZ, VGZ en De Amersfoortste bieden zorgverzekeringen aan specifiek gericht op ondernemers. In dit artikel leest u wat de ziektekostenverzekeringen voor ondernemers inhouden en vind u meer informatie over de zorgtoeslag en inkomensafhankelijke bijdrage voor ondernemers.

Speciale ondernemersverzekeringen
Een speciale ondernemerszorgverzekering afsluiten kan aantrekkelijk zijn, omdat de dekking hiervan specifiek is afgestemd op de zorgwensen van ondernemers. . Zo kennen deze verzekeringen vaak uitgebreide dekkingen voor fysiotherapie, de tandarts en zorg in het buitenland.

Daarnaast bieden de verzekeringen extra services die voor ondernemers interessant zijn. Dit zijn diensten als gratis huishoudelijk hulp als u of uw partner ziek wordt en hulp bij het vinden van een zaakwaarnemer als u door ziekte tijdelijk niet in staat bent uw bedrijf te runnen.

Laat u niet leiden door collectiviteitskortingen
De ondernemerszorgverzekeringen zijn over het algemeen collectieve zorgverzekeringen. U profiteert dus een van een collectiviteitskorting op de zorgpremie. Laat u hier echter niet door leiden. Want soms zijn verzekeringen met een collectiviteitskorting nog steeds duurder dan de goedkoopste zorgverzekeringen die regulier worden aangeboden.

Daarnaast kan iedereen wel op de één of andere manier voor een collectiviteitskorting in aanmerking komen. Zo hebben sportclubs, ondernemersverenigingen en dergelijke allemaal hun eigen collectieven. Ook financiële vergelijkingssites bieden collectieve kortingen aan en deze zijn voor iedereen toegankelijk. Bovendien blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit dat de kortingen bij deze zogenoemde internetcollectiviteiten het hoogst zijn.

Besparen op zorgkosten met hoger eigen risico 
U kunt als ondernemer besparen op de zorgpremie door bijvoorbeeld het verplichte eigen risico vrijwillig te verhogen. Zorgverzekeraars bieden namelijk een korting op de premie van de basisverzekering als u het eigen risico vrijwillig verhoogt. U kunt het eigen risico verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Hierbij geldt hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe hoger de korting die u krijgt.

Houd er hierbij wel rekening mee dat als u onverwacht zorgkosten moet maken, u het bedrag aan eigen risico zelf moet betalen. Verhoog dus alleen het eigen risico als u zeker weet dat u de kosten ook kunt dragen als dit nodig is.

Let goed op de zorgtoeslag!
Zeker als zelfstandig ondernemer kunnen uw inkomsten nogal eens fluctueren. Ontvangt u zorgtoeslag en merkt u in de loop van het jaar dat uw inkomsten hoger gaan worden dan verwacht? Geef dit dan door aan de Belastingdienst. Zo voorkomt u dat u aan het einde van het jaar ineens heel veel moet bij betalen. Wanneer uw inkomsten lager worden, is het ook verstandig dit tijdig door te geven, omdat u dan wellicht meer toeslag ontvangt.

Bijdrage ziektekostenverzekering zelfstandig ondernemers
Naast het afsluiten van een zorgverzekering moet u als ondernemer ook een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet betalen aan de Belastingdienst. Bent u zelfstandig ondernemer met een eenmanszaak of VOF? Dan betaalt u de deze bijdrage over de winst van uw onderneming. In 2013 bedraagt deze bijdrage 5,65 procent over een maximaal bedrag van 50.853 euro. U betaalt dus maximaal 2.873 euro voor de bijdrage Zorgverzekeringswet.

Bent u een ondernemer met een BV? Dan betaalt u 7,75 procent over het loon dat u ontvangt uit de onderneming. Ook hierbij geldt dat de bijdrage wordt berekend over een inkomen van maximaal 50.853 euro. U betaalt in dit geval dus maximaal 3.941 euro aan de bijdrage Zorgverzekeringswet.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Over de auteur:

Geld.nl is de meest complete vergelijkingssite op het gebied van financiŽle producten en diensten. Op Geld.nl vergelijkt en vindt u eenvoudig autoverzekeringen, spaarrentes, kredieten en hypotheken.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.