Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

Op vakantie met de auto van de zaak

Door: Geld.nl , 28 april 2013 - De vakantietijd komt er weer aan. In de meivakantie gaan veel Nederlanders er al even tussenuit, omdat de vrije dagen dit jaar gunstig vallen. En voor u het weet is het daarna alweer zomervakantie. Gaat u met de auto op vakantie? Dan kunt u ook overwegen met de auto van de zaak te gaan. In dit artikel leggen we uit welke kosten u in dat geval zakelijk mag aftrekken en wat de gevolgen zijn voor de belasting als u met uw zakelijke auto op vakantie gaat.

Heeft u een zakelijke auto op naam van het bedrijf waar u meer dan 500 kilometer per jaar privé mee rijdt? Dan kan het lonen om met deze auto op vakantie te gaan. Wie namelijk meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt in een zakelijke auto moet hiervoor bijtelling betalen. Het maakt voor de Belastingdienst niets uit of u nu 501 of 2.000 kilometer rijdt in dat jaar. Let op: Wilt u als werknemer met de auto van de zaak op vakantie gaan, dan heeft u hiervoor toestemming nodig van de werkgever. Dit geldt ook voor het eventueel kunnen declareren van tankkosten en dergelijke die u maakt in het buitenland. 

Zakelijke kosten aftrekken
 
Daarnaast biedt met de auto van de zaak op vakantie gaan een paar belangrijke voordelen. Veel kosten die u maakt voor de auto mag u declareren aan uw bedrijf. U kunt hierbij denken aan parkeerkosten, brandstofkosten, kosten voor het laten wassen van je auto of voor tolwegen. U mag deze allemaal opnemen in de boekhouding van uw bedrijf. Let wel: btw die over deze kosten wordt betaald, mag u niet verrekenen. Het is hierbij wel belangrijk om aan te tekenen dat de kosten binnen het redelijke moeten blijven. Als u een weekje naar familie in Engeland of Turkije gaat, zal de Belastingdienst er geen probleem van maken. Maar gaat u met de auto van de zaak een aantal maanden toeren in Azié, dan kan het lastig te verkopen zijn aan de Belastingdienst. Tenzij u een expansie van je bedrijf naar Azié overweegt, natuurlijk. 

Minder dan 500 privékilometers per jaar
 
Rijdt u jaarlijks minder dan 500 kilometer prive met de auto van de zaak, dan is op vakantie gaan met deze auto wellicht niet aantrekkelijk. Zolang u in een jaar minder dan 500 kilometer privé rijdt, hoeft u namelijk geen bijtelling te betalen. Gaat u met de auto op vakantie dan overschrijdt u dit aantal kilometers waarschijnlijk, waardoor u toch bijtelling moet gaan betalen. 

Op vakantie met de zakelijke auto en de verzekering
Bij de meeste zakelijke autoverzekeringen zijn privékilometers meeverzekerd. Ook als u met de auto op vakantie gaat, bent u dus gewoon verzekerd. Gaat u met uw auto van de zaak naar het buitenland op vakantie? Dan is het wel van belang goed te kijken of uw autoverzekering. geldig is in de landen waar u naar toe reist. In elk geval is het verstandig de groene kaart mee te nemen. Hierop staat onder meer vermeld in welke landen de verzekering geldig is. Deze kaart kunt u opvragen bij de verzekeraar en wordt standaard verstrekt op het moment dat u de verzekering afsluit. Wilt u meer weten over goed voorbereid met uw (zakelijke) auto naar het buitenland gaan? Dan vindt u hier een handig dossier:Auto in buitenland.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Over de auteur:

Geld.nl is de meest complete vergelijkingssite op het gebied van financiŽle producten en diensten. Op Geld.nl vergelijkt en vindt u eenvoudig autoverzekeringen, spaarrentes, kredieten en hypotheken.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.