Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

Zo blijf je in topvorm als ondernemer

Door: Annemiek Shrestha-van der Krogt, 27 augustus 2018 - Stel jij winst ook boven je eigen gezondheid? Als ondernemer heb je mogelijk nog geen manier gevonden om je gezondheidsdoelen in je dagelijks leven in te passen. Met deze zes tips blijf je in topvorm:

1. Maak een plan

Een succesvolle onderneming begint met een goed plan. Een plan leidt je via de juiste acties naar je doelen toe. Hetzelfde geldt ook voor je gezondheid. Wil je gewicht verliezen, een lagere suikerspiegel of meer energie, maak dan een plan en kijk meteen hoe dit in je professionele en privéleven past. Het ideale gezondheidsplan matcht met je dagelijks leven en ondersteunt je tegelijkertijd bij het bereiken van je gezondheidsdoelen. Hiermee leg je de basis voor een gezond en fit lijf.

2. Neem kleine, gemakkelijke stappen
Als drukbezette ondernemer heb je geen tijd om uren in keuken te staan of in de sportschool door te brengen. Daarom is de Kaizen filosofie zo succesvol. Als je slechts 1 procent van je tijd investeert in je gezondheid, heeft dat op lange termijn een groot effect. Neem dus kleine, gemakkelijker stappen richting je gezondheidsdoel.

3. Ga voor kort en intensief
Sport jij niet omdat je het te druk hebt? Je bent niet de enige. Veel ondernemers geven tijdgebrek als reden om niet aan hun gezondheid te werken. De oplossing: doe hoge intensiteit intervaltraining ofwel HIIT. Dat zijn korte, intensieve sessies die niet veel tijd kosten. HIIT werkt ook goed om af te vallen bij je buik, zoals je op floraa.nlkunt lezen.

4. Zorg voor ruimte in je hoofd
Door regelmatig ruimte te maken in je hoofd, blijf je mentaal in topvorm. Een goede manier hiervoor is mediteren, maar ook regelmatig korte pauzes nemen of lunchwandelingen maken werken goed. Hierdoor kun je beter tegen stress, heb je een betere focus en meer creativiteit.

5. Gezonde snacks
Als jij je afleiding zoekt in eten, zorg dan dat er gezonde snacks binnen handbereik liggen. Denk aan ongebrande noten of verse groenten en fruit. De volgende keer dat je een stressvol telefoontje of overleg hebt gehad, grijp je naar iets gezonds en voed je je lijf met belangrijke voedingsstoffen. Dit helpt ook om in topvorm te blijvenen een gezond gewicht te krijgen, zoals te lezen is op floraa.nl.

6. Houd je voortgang bij en leg verantwoording af
Net zoals je voor je bedrijf doelstellingen formuleert om te zien of je on track bent, kun je dat ook doen voor je gezondheid.

Als je wilt afvallen, kan de weegschaal je hierbij helpen. Wil je minder suiker eten, houd dan een paar weken bij wat je eet en hoeveel suiker en andere snelle koolhydraten je hiermee binnenkrijgt. Er zijn handige apps die dit voor je kunnen uitrekenen.

Door je eetgedrag te noteren, word je je niet alleen bewust van je voedselkeuzes. Ook kun je hiermee zien of je op deze manier je gezondheidsdoel dichterbij haalt.

Om te zien of je uithoudingsvermogen verbetert, kun je bijhouden welke oefeningen je doet en voor hoe lang. Ben je niet on track, dan kun je op deze manier gemakkelijk bijsturen.

Verantwoording afleggen is ook een goede manier om je gezondheidsdoelen te halen. Vertel vrienden en collega's wat je wilt bereiken en doe eventueel zelfs een weddenschap.

Je kunt ook je medewerkers bij je gezondheidsdoelen betrekken door te zorgen voor gezonde lunches in de kantine of samen mee te doen aan een sportevenement. Zo blijf niet alleen jij in topvorm, maar je personeel ook!

Wat doe jij om als ondernemer in topvorm te blijven? Deel het hieronder in de reacties!

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Over de auteur:

Annemiek Shrestha-van der Krogt (1975) is eigenaar van Open Contact Training & Communicatie van waaruit ze communicatietrainingen verzorgt en bedrijven ondersteunt bij de online vindbaarheid. Als health blogger voor Floraa.nl combineert ze haar passie voor schrijven met haar interesse in gezondheid en gezonde voeding. Ze begon haar loopbaan als redacteur bij Weleda Nederland, zette een nieuw bladconcept om tot magazine voor de Naturisten Federatie Nederland (NFN) en verzorgde de communicatiemiddelen voor Meurs HRM (nu eelloo). Haar eigen onderneming startte ze in 2015.

Reacties

Kasper

31-08-2018 09:11  |  

Het kan ook helpen als je wat vaker zelf je koffie/thee gaat halen voor wat extra beweging.

Annemiek Shrestha-va...

31-08-2018 10:46  |  

Dank voor je reactie en de aanvulling. Daar kan ik me helemaal in vinden.

peter zzp-boekhouder

2-09-2018 05:20  |  

Zoals Annemiek schrijft gaat het om het integreren van gezonde aspecten in je - drukke- leven als zzp' er.

Door reclames en de aanwezigheid van veel ongezonde producten - lees, producten met veel suikers of ongezonde vetten- worden we vaak al vanaf kind op het verkeerde been gezet.

Bewustwording van je huidige eetpatroon en gezonde vetten/producten stap voor stap integreren ie eetpatroon zorgen voor meer balans.

Ook qua beweging is het eigenlijk vrij simpel, neem eens de fiets of de trap ipv de lift. En 2 keer in de week sporten is ook mogelijk. Het gaat om prioriteiten stellen, vaak dient de mens/zzp' er/mkb' er eerst een waarschuwing te krijgen voordat het veranderingsproces echt doorzet.

Annemiek Shrestha-va...

3-09-2018 13:02  |  

Dank voor je reactie, Peter! Ik ben het helemaal met je eens.

Mark goedkoopeenverh...

1-12-2018 22:06  |  

Een tip voor alle lezers: ''Meal Preppen'' kan heel erg helpen, om gezond te eten. Ik doe dit meestal in de avond voor de volgende dag.

Bas van Turnhout

13-12-2018 10:46  |  

Ik denk dat we allemaal bewuster moeten worden van gezondheid in het algemeen.
Meer bewegen en positief denken. Dat is belangrijk. je kan wel meer gaan sporten maar als je hoofd niet leeg is dan levert dat stres op en dat is NIET gezond.
Ont stressen is goed voor Body and Brain.

pterzzp boekhouder

27-12-2018 08:21  |  

Fietsen, trappen lopen ipv met de lift. Niet de auto pakken maar de fiets, wandelen in de pauze, sportschool/yoga na het werk en gezond eten.

Geen suikers maar gezonde vetten, minder koolhydraten maar wel eiwitten.

Je kan ook lekker eten zonder veel suikers.

Martien Noppe

31-12-2018 11:31  |  

In 2019 ga een verstelbaar bureau kopen.
Zodat ik ook kan staan aan mijn bureau.

Annemiek Shrestha-va...

2-01-2019 09:42  |  

Goed idee, Martien!

Huisdiersuper

13-05-2019 06:48  |  

Goede tips! Ook een hond zorgt voor meer beweging. Je bent bewust een paar keer aan de wandel!

Ammodo

17-05-2019 10:02  |  

Wij doen wel eens bootcamp! Dat is ook nog eens goed voor de bedrijfssfeer!

Portofoons

21-05-2019 09:40  |  

Zoek wat meer de buitenlucht op zou ik zeggen, en maak een wandeling. Mensen onderschatten dit vaak, maar een wandeling elke dag kan zo'n verschil maken! En het leuke is ook nog eens dat je zo in beter contact komt met collega's en werknemers.

Pooya Perzisch tapijt

16-12-2019 11:30  |  

De tip van Martien vind ik een geode tip. Volgens mij fysiotherapeut mens lichaam is niet gemaakt om te zitten en als ik zo kijk ik zit de meeste tijd achter mijn bureau. Een vertelbare bureau zou het beste idee kunnen zijn.

Asjer van der Meulen

22-07-2021 14:15  |  

Het verspreiden van je maaltijden kan ook erg helpen bij een gezondere leven. Inplaats van 1 a 2 grote maaltijden op een dag, probeer is een luchtig ontbijtje, een lunch met wat salades, fruit en een proteine bar als middag snack. Dit is prima combineerbaar met je werk en geeft je veel meer energie.

Naast het eten van je eetgedrag is het natuurlijk ook belangrijk om te sporten, de juiste balans tussen goede voeding, werk en trainen geeft een enorme boost aan je zelfvertrouwen.

Jetske

2-08-2021 06:38  |  

Hoor en lees ook vaak dat topondernemers om hun mentale gezondheid te bevorderen gaan mediteren. Helpt denk ik bij het ruimte in je hoofd maken.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.