Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

Waarom voeding, slaap en beweging belangrijk zijn voor succes

Door: Annemiek Shrestha-van der Krogt, 26 juni 2018 - Wees eens eerlijk: hoe goed zorg jij voor jezelf? Of ben jij ook zo'n harde werker? De zorg voor je gezondheid zou eigenlijk op de eerste plaats moeten komen, nog vr je werk. Als je niet gezond bent, kun je immers niet succesvol zijn. Op deze manier dragen voeding, slaap en beweging (niet) bij aan jouw succes:

Voeding Als je vanaf 's ochtends vroeg al onafgebroken aan het werk bent, heb je tegen lunchtijd razende honger. Je snakt naar een stevige lunch, zoals een dikke snee brood of pastasalade. Of je zwicht voor calorierijke voeding, zoals een kroket. Herkenbaar? Heb je er wel eens aan gedacht wat een koolhydraat- en calorierijke lunch doet met je productiviteit? Een paar uur later volgt de onvermijdelijke energiedip. Om die reden zakken veel mensen om vier uur 's middags in. Uit onderzoek blijkt dat als je meer groenten en fruit eet tijdens de lunch, je �s middags niet alleen productiever bent. Je voelt je ook meer betrokken bij je werk en zelfs gelukkiger. Het beste kun je in de loop van de ochtend even wat eten (hier vind je 80 gezonde snacks), zodat je tijdens de lunch voldoende hebt aan een lekkere salade met verse groenten of fruit.

Slaap
Werk kan veel tijd van je vergen. Bij jij al aan het werk voordat de zon opgaat en stop je pas met werken als de zon (bijna) onder is? Check je �s avonds ook nog even je mail of kruip je na het eten nog even achter de computer om iets af te maken? Kleine kans dat je lichaam voldoende rust krijgt. Rust is wel belangrijk, want een slaaptekort kan niet alleen leiden tot meer stress. Ook kun je last krijgen van je cholesterol. Een tekort aan slaap kan zelfs leiden tot verminderde cognitieve vermogens. Met andere woorden: je prestaties leiden eronder als je niet genoeg rust krijgt. Wat te doen? Houd vaste werk- en slaaptijden aan. Sta op als de wekker gaat en plan aan het eind van de dag wat tijd in om je werk los te kunnen laten. Voorkom uitslapen, want dan verstoor je je slaapritme.

Beweging
Bewegen helpt om stress te verlichten en even los te komen van de dagelijkse beslommeringen op het werk. Bovendien behoedt sporten je voor depressie en andere mentale drempels tot succes. Vaak werkt het niet om jezelf voor te nemen tijdens de lunch te gaan wandelen of te gaan sporten zodra je thuis bent. In de waan van de dag vergeet je je voornemen gemakkelijk. 's Avonds geef je vaak je werk (of de tv) voorrang. Maak beweging daarom tot een onderdeel van je dagschema. Zet een half uur tot een uur in je agenda en houd je eraan. Na het sporten voel je je lichter, energieker en vrolijker. Je kunt fysiek meer aan en ook mentaal kun je meer hebben. Ook dat draagt bij aan succes. Wat doe jij om voor jezelf te zorgen? Deel het hieronder in de reacties!

Bronnen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25080035

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Over de auteur:

Annemiek Shrestha-van der Krogt (1975) is eigenaar van Open Contact Training & Communicatie van waaruit ze communicatietrainingen verzorgt en bedrijven ondersteunt bij de online vindbaarheid. Als health blogger voor Floraa.nl combineert ze haar passie voor schrijven met haar interesse in gezondheid en gezonde voeding. Ze begon haar loopbaan als redacteur bij Weleda Nederland, zette een nieuw bladconcept om tot magazine voor de Naturisten Federatie Nederland (NFN) en verzorgde de communicatiemiddelen voor Meurs HRM (nu eelloo). Haar eigen onderneming startte ze in 2015.

Reacties

peter zzp-boekhouder

9-07-2018 06:54  |  

Je grijpt het al ik doe zittend werk. En probeer wel zo veel mogelijk af te wisselen dmv loop en fietspauze. In drukke tijden schiet dat er als zzp-boekhouder wel eens bij in.

Goede voeding is zeer belangrijk, dank voor je tips. Ik richt me voornamelijk op de gezonde vetten, minder op koolhydraten en meer op eiwitten.

Annemiek Shrestha-va...

9-07-2018 08:00  |  

Beste Peter,

Hartelijk dank voor je reactie. Volgens mij doe je wat je kunt om te bewegen en gezond te eten en ben je dus goed bezig.

Nog een tip in drukke tijden: probeer dan niet de hele dag te blijven zitten omdat het werk af moet, maar juist wat vaker kleine pauzes te nemen. Zoals naar de koffie-automaat of langs een collaga ipv een mailtje sturen. Die tijd heb je vaak wel, en doordat je er even tussenuit bent geweest, zit je weer frisser achter je pc.

Succes ermee!

Hartelijke groeten,

Annemiek

Mike

1-08-2018 15:23  |  

Het klinkt voor de hand liggend en toch gaat dat bij veel mensen fout.

Ik hoor ook vaak mensen pochen over hoeveel uur ze werken, terwijl uit menig onderzoek blijkt dat je dan helemaal niet meer doet en zeker ook niet beter werk levert.

Annemiek Shrestha-va...

1-08-2018 18:36  |  

Dank voor je reactie en je bijdrage. Ik weet ook dat je productiviteit na een aantal uur afneemt, terwijl je productiviteit en creativiteit juist toenemen als je pauze neemt.

X-one

3-08-2018 10:05  |  

Slaap is inderdaad een belangrijke. Nu een boek over aan het lezen: ''Why We Sleep'' van Matthew Walker. Absolute aanrader voor iedereen die denkt dat die minder dan 8 uur slaap nodig heeft. In mijn directe omgeving zijn dat er heel veel.

Annemiek

3-08-2018 11:43  |  

Dankjewel voor je reactie en voor het delen van de titel van het boek over het belang van slaap. Daar zullen vast veel mensen wat aan hebben, waaronder ik. Ik ga het zeker lezen.

3-08-2018 12:46  |  

Even als reactie op wat Mike zegt. Wij hebben een parttimer bij ons werken die pas om een uur of drie aan komt kakken, maar wel goed zijn werk doet.

Dus ja, het is niet alleen hoeveel uur je werkt maar ook wat je doet in die uren.

Annemiek

22-08-2018 05:56  |  

Dank voor je reactie. Fijn dat jullie zo tevreden zijn over jullie parttimer!

Kasper

24-08-2018 15:40  |  

peter zzp-boekhouder

2-09-2018 05:25  |  

Hallo Annemiek, ja als zzp' er kan ik in drukke tijden beter op het bewegen letten. Even naar de supermarkt lopen of de trap nemen en op de fiets de post wegbrengen ipv met de auto.

Annemiek Shrestha-va...

2-09-2018 09:15  |  

Dank voor je reactie! Ik ben blij om te horen dat mijn artikel je inspireert, veel succes!

Walnut Blasting

6-05-2019 14:38  |  

Ondanks dat we vaak actief bezig zijn, is het sporten voor een goede houding ook belangrijk! Bedankt voor het artikel! Erg nuttige tips! Wij houden 2x in de week een buikspierkwartier

Lindsay

24-05-2019 11:03  |  

Beweging is belangrijk, maar spelelement aan sport is ook zeer belangrijk. Een wedstrijdje stimuleert de creativiteit en geeft een gevoel van voldoening.

Verticuteermachine

24-06-2020 13:59  |  

Waardevol artikel hoor! Ik merk vooral dat wanneer je vergeet om even pauze te nemen tijdens het werk, je aan het eind van de dag helemaal op bent, maar dan ook nog eens niet goed kunt slapen. Elke 90 minuten een kwartiertje pauze scheelt enorm. Niet alleen goed voor de productiviteit, maar juist ook voor de creativiteit. Even 'ontfocussen' dus!

AA

29-06-2020 10:47  |  

Slaap is inderdaad een belangrijke. Nu een boek over aan het lezen: ''Why We Sleep'' van Matthew Walker. Absolute aanrader voor iedereen die denkt dat die minder dan 8 uur slaap nodig heeft. In mijn directe omgeving zijn dat er heel veel.

VergelijkRerfurbished

1-03-2023 13:44  |  

Sterk artikel! Het belang van voeding, slaap en beweging wordt vaak onderschat in relatie tot succes. Maar net zoals bij refurbished producten, kunnen kleine aanpassingen en verbeteringen een groot verschil maken in de kwaliteit van ons leven. Ik ben blij dat ik nu meer aandacht besteed aan deze belangrijke factoren voor succes.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.