Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

Vijf keer brainfood voor een effectieve vergadering

Door: Annemiek Shrestha-van der Krogt, 21 december 2017 - Voor een effectieve vergadering moet iedere deelnemer de hele meeting scherp en gefocust blijven. Het beste zorg je tijdens de pauzes dus voor etenswaren die de focus verbeteren en de creativiteit stimuleren. Deze vijf brainfoods helpen deelnemers scherp en alert te blijven en creatiever te denken:

1.      Walnoten
Walnoten stimuleren het geheugen en de concentratie. Ook hebben ze een positief effect op de snelheid waarmee het brein informatie verwerkt. De noten bevatten veel docosahexaeenzuur (DHA), een omega-3-vetzuur dat de cognitieve prestaties verbetert. Onderzoek toont aan dat mensen die dagelijks minder dan een handje walnoten eten, beter presteren op cognitieve tests dan mensen die deze noten niet eten.

2.      Makreel
In makreel zit fosfatidylcholine (PS), een vet dat de neuronen in de hersenen soepel houdt en daarmee bijdraagt een beter geheugen. Ook heeft het een positieve invloed op het concentratievermogen.
Ook in haring, paling, zalm en andere vette vis is dit vetzuur te vinden. Deze vissoorten zijn dus ideaal als lunchgerecht of snack tijdens een vergadering. Zalm is bovendien bijzonder rijk aan omega-3-vetzuren, waaronder DHA en EPA. Deze bevorderen de informatieoverdracht en het geheugen.

3.      Donkere chocola
Donkere chocola bevat flavonolen, waarvan uit onderzoek gebleken is dat die de bloedstroom naar de hersenen helpen verbeteren. Om van dit effect te profiteren, moet de chocola ten minste 70 procent cacao bevatten. Donkere chocola bij de koffie of thee is goed voor een beter geheugen en een betere concentratie tijdens de vergadering.

4.      Avocado
Avocado’s bevatten vitamine K en folaat (natuurlijk foliumzuur). Beide vitamines verbeteren niet alleen het geheugen, maar ook de concentratie. De vetzuren in avocado’s houden de hersencelmembranen flexibel. Deze membranen zijn belangrijk voor een goede informatieoverdracht. Daarnaast zijn avocado’s eiwitrijk, wat eveneens bijdraagt aan een goede hersenfunctie. Eiwitrijke voeding bevordert overigens ook een gezond gewicht. In dit artikel lees je alles over afvallen met het eiwitdieet.

5.      Parmezaanse kaas P
armezaanse kaas is bijzonder eiwitrijk. In eiwitten bevinden zich aminozuren die de verbindingen tussen de neurotransmitters in de hersenen ondersteunen. De neurotransmitter noradrenaline zorgt voor alertheid en concentratie, serotonine voor geheugen en leren en acetylcholine voor de opslag en het terughalen van herinneringen. Naast Parmezaanse kaas zijn ook rosbief en zaden bijzonder eiwitrijk en dus een goede brainbooster voor een vergadering.

Bronnen:

  • The journal of nutrition, health & aging, March 2015, Volume 19, Issue 3, pp 284–290.
  • J Cardiovasc Pharmacol. 2006;47 Suppl 2:S215-20.
  • Lancet, 1992; 340: 1136-1139.
  • Psychopharmacol Bull, 1992; 28: 61-66.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief
Poll
Wat doe jij om te zorgen voor een effectieve vergadering?
Duidelijke agenda
Regelmatig pauze
Goede koffie
Brainfood
Timemanagement
Timing
Staand vergaderen

Over de auteur:

Annemiek Shrestha-van der Krogt (1975) is eigenaar van Open Contact Training & Communicatie van waaruit ze communicatietrainingen verzorgt en bedrijven ondersteunt bij de online vindbaarheid. Als health blogger voor Floraa.nl combineert ze haar passie voor schrijven met haar interesse in gezondheid en gezonde voeding. Ze begon haar loopbaan als redacteur bij Weleda Nederland, zette een nieuw bladconcept om tot magazine voor de Naturisten Federatie Nederland (NFN) en verzorgde de communicatiemiddelen voor Meurs HRM (nu eelloo). Haar eigen onderneming startte ze in 2015.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.