Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

Zzp'er, denk na over de risico's die u loopt

Door: Redactie Brisk Magazine, 14 oktober 2017 - Bent u nooit ziek en is arbeidsongeschiktheid eigenlijk een beetje een ver-van-uw-bed-show? Zo denken veel zzp’ers erover. Toch komt het vaker voor dan u denkt dat iemand na een ongeluk of ziekte niet meer door kan als zelfstandig ondernemer. 

Neem het voorbeeld van Wopke Jagersma, een stoere metselaar. Hij krijgt steeds meer last van zijn rug. Eerst denkt hij nog dat het met een beetje rust wel over zal gaan, maar de dokters zijn resoluut: hij heeft een hernia. "Als je doorgaat met metselen, hou je het misschien nog 3, 4 jaar vol. Maar dan is het echt gebeurd", laat de chirurg weten. "Die boodschap kwam hard aan. Het kwam erop neer dat ik eigenlijk maar beter meteen kon stoppen met het werk dat ik zo graag deed. Machteloosheid, zorgen, onzekerheid, er schiet dan van alles door je hoofd", vertelt Wopke.
 
Financieel heeft hij zijn zaakjes gelukkig goed geregeld. Vanaf de allereerste dag dat hij als zzp’er aan de slag ging, is hij goed verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. "Ik geef toe: dat kost best een paar centen. En als zzp’er ben je snel geneigd om te denken dat het eigenlijk niet nodig is. ‘Want mij overkomt toch nooit iets’, hoor je dan. Nou, kijk maar naar mij. Zonder AOV had ik pas écht een groot probleem gehad. Dan was ik zeer waarschijnlijk genoodzaakt geweest om mijn huis te verkopen. Nu ik toch een inkomen bleef houden, kon ik herstellen en uitvinden wat ik nu zou gaan doen."
 
Verkeersongeluk of ziekte
Wat Wopke overkwam, kan iedereen overkomen. Ook als je fysiek minder zwaar werk hebt. En arbeidsongeschiktheid kan ook ontstaan na een stom ongeluk in het verkeer, bij het sporten of door een ziekte.  
 
Arbeidsongeschiktheid komt best vaak voor. Zo’n 300.000 Nederlanders in de leeftijd tussen 15 en 75 jaar kunnen niet werken vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is 2,3% van de mensen in die leeftijdsgroep, oftewel ongeveer 1 op de 44.
 
Toch houden veel zzp’ers er geen rekening mee dat dit hen ook kan overkomen. Slechts 1 op de 5 is volgens het CBS verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.
 
Wist u dat de helft van de Nederlanders, meer dan 8 miljoen mensen,1 of meer chronische ziekten heeft? Dit betekent lang niet altijd dat al deze mensen ziek thuis zitten, of dagelijks zorg nodig hebben. Maar wel dat de kans behoorlijk groot is dat u ook ooit gezondheidsklachten krijgt. Het is fijn om te weten dat u niet zonder inkomsten hoeft te zitten als u een tijdje niet kunt werken.
 
Burn-out
Ook een burn-out, 1 van de meest voorkomende redenen voor uitval door ziekte, kan een zzp’er treffen. Misschien wel juist, omdat zelfstandigen doorgaans harder werken en zichzelf minder vaak vakantie gunnen. Ruim 7% van de zzp’ers voelt zich minstens een paar keer per maand opgebrand door het werk, blijkt uit onderzoek van TNO en het CBS.
 
Goede re-integratie is heel erg belangrijk als u niet kunt werken door een burn-out. Om weer aan de slag te kunnen, moet u leren herkennen wanneer u over uw grenzen heen gaat en hoe u rust kunt nemen. Als u een Arbeidsongeschiktheidsverzekering van Centraal Beheer heeft, wordt u geholpen bij uw re-integratie. En de kosten hiervan zijn gedekt.
 
Na alles gelezen te hebben, heeft u nagedacht over de gevolgen van arbeidsongeschiktheid? Wij zijn benieuwd! Geef uw mening en maak kans op een Desk-bike met zit-sta bureau ter waarde van € 806,-.

Wilt u meer weten over het verzekeren van uw inkomen als u arbeidsongeschikt raakt? Download dan de samenvatting met 10 tips om altijd verzekerd te zijn van een inkomen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Over de auteur:

De redactie van Brisk Magazine plaatst regelmatig bijdragen op het gebied van ondernemerschap.

Reacties

Arbeidsongeschikthei...

31-10-2017 15:54  |  

Dit is inderdaad iets wat veel voorkomt

Arbeidsongeschikthei...

6-11-2017 13:55  |  

Dit is inderdaad iets wat veel voorkomt

Marian Heezen

16-11-2017 10:35  |  

Dit artikel lijkt erg geschreven vanuit het perspectief van verzekeraars om bij zzp'ers de angst voor een burn-out aan te wakkeren.

Het is zeker niet zo dat ik zzp'ers zou afraden een AOV af te sluiten. Maar appelleren aan risico's gebaseerd op feiten die uit zijn verband zijn getrokken, lijkt mij niet de juiste manier.

Uit onderzoek van CBS blijkt immers dat zzp'ers juist minder risico lopen op een burn-out dan werknemers omdat zij meer plezier beleven aan hun werk.
Als u in uw artikel concludeert dat 7% van de zzp'ers zich regelmatig opgebrand voelt door hun werk, is tegelijkertijd de conclusie gerechtbaardigd dat dit blijkbaar bij 93% Van de zzp'ers niet het geval is.

Anthonie

25-11-2017 12:22  |  

Het is natuurlijk voor het grootste deel afhankelijk van de branche waarin je actief bent. Het moet de keuze van de ondernemer blijven om zich wel of niet te verzekeren.

J Brons

11-12-2017 11:00  |  

Allereerst wil ik aangeven, dat het goed is, dat hier aandacht aan wordt besteed.

Als 70% van de bevraagde zzp-ers aangeven, dat het premiebedrag voor een AOV te hoog is, misschien is het goed om hier dan eens goed naar te luisteren en te bekijken wat hieraan verbeterd kan worden. Misschien dat Politiek Den Haag hier eens verschil in kan maken en verzekeraars kunnen vragen hier een beter aanbod voor te maken. Met 7% van het bruto jaarinkomen voor een zzp-er kom je er echt niet. De premies zijn beduidend hoger.

peter zzp-boekhouder

19-04-2018 07:21  |  

Als zzp' er kan je je overal voor verzekeren. Zoals Marian schrijft wordt de zzp' er vaak angst aangepraat. Het is verstandiger om even objectief naar de situatie te kijken. Uiteraard kan een AOV verstandig zijn, maar de vraag is wat kost zo'n verzekering en hoe groot is de kans dat er bij ziekte/arbeidsongeschiktheid wordt uitgekeerd. Tros Radar heeft daar enkele uitzendingen over gehad die op You Tube zijn terug te zien. Daarna kunt u ws een weloverwogen keuze maken als zzp' er om zo'n AOV wel of niet af te sluiten.

Maurits van Buren

21-07-2022 14:24  |  

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.